Print this page

Za 34.200 libier sa v dražbe v Británii predal vzácny výtlačok prvého dielu knižnej série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Ide o jeden z 500 kusov, ktoré tvorili prvé vydanie knihy Harry Potter a kameň mudrcov z roku 1997. Doterajší majiteľ ho podľa spravodajského webu BBC asi pred 20 rokmi kúpil za jedinú libru.

Predávajúci si knižku kúpil ako čítanie na dovolenku a potom mu ležala doma v skrini, než ju objavili zamestnanci aukčnej siene Hansons. Muž si rovnako ako kupec neželal byť menovaný, organizátori dražby ale uviedli, že ide o 54-ročného obyvateľa grófstva Staffordshire, ktorý sa živí prácou v kancelárii.

"Nemôžem tomu uveriť. Dúfal som v to, ale nikdy som naozaj neveril, že sa moja knižka predá za takú cenu," povedal. O zberateľský kúsok usilovali záujemcovia z celého sveta, nakoniec ale uspel britský zberateľ. Zvíťazil s ponukou 28.500 libier, s rôznymi poplatkami ale za knihu zaplatil celkom 34.200 libier.

Prvé vydanie Harryho Pottera a kameňa mudrcov vyšlo v náklade iba 500 kusov v lete roku 1997. Tieto dnes veľmi cenené výtlačky možno rozpoznať podľa dvoch typografických nedostatkov: Na zadnej obálke je v názve diela pravopisná chyba a na strane 53 je v zozname čarodejníckeho vybavenie dvakrát uvedená položka "jedna kúzelnícka palička".

"Väčšina knižiek z toho prvého vydania putovala do škôl a knižníc. Sú extrémne zriedkavé," uviedol Jim Spencer z aukčnej siene Hansons. Predchádzajúci majiteľ čerstvo vydraženého výtlačku ho zakúpil pri výpredaji v knižnici pri svojom bydlisku. "Kúpil som ju spoločne s tromi alebo štyrmi ďalšími ako čítanie na dovolenku asi pred 20 rokmi. Vtedy som sa nad tým nijako nezamýšľal. Knižku som prečítal, vlastne som prečítal celú sériu o Harrym Potterovi, potom som ju na roky odložil do skrinky," uviedol.

"Keď náš klient tú knihu pred rokmi kúpil za jednu libru, nikto si neuvedomoval, aký obrovský globálny dopad budú mať príbehy o Harrym Potterovi," povedal Spencer. Podľa Hansonsa už sa tento rok jeden z pôvodných výtlačkov prvého dielu predal za 28.000 libier, iný, podpísaný autorkou J. K. Rowlingovú, dokonca za 68.000 libier.