Print this page

Ruský vyhľadávač Jandeks (yandex.ru) na základe 18 miliónov otázok priblížil, ako sa Rusi na internete pokúšajú zistiť názov filmu, ktorý zabudli. Najčastejšie sa začína od hrdinov v najvšeobecnejšej podobe (dievča, chlapec, človek), ich rodinnej role, profesie a národnosti. Hlavní hrdinovia sa stávajú nezabudnuteľnými najčastejšie tým, že vraždili, umierali či sa niekde ocitli, napríklad v pekle. Najpopulárnejšími miestami deja sa pri vyhľadávaní stali škola, mesto, väzenia, les a ostrov. O analýze informovala agentúra Interfax.

Špecifické sa zdá pátranie po filmoch podľa ich pôvodu: ruské filmy sa - súdiac podľa otázok - vyznačujú obvykle "kamoškami", "policajtom" a opatrovateľkou. Hrdinovia zvyčajne prebývajú za mrežami alebo v budúcnosti, zháňajú prácu, stávajú sa obeťou zámeny a strácajú pamäť. Dej sa odohráva na dedine alebo na chate, vo väzenskom tábore, sirotinci či na silvestrovských oslavách.

Názvy sovietskych filmov sa ale hľadajú inak: v dotazoch najčastejšie figurujú zvieratá (pes, mačka, medveď), dedo a vojak. Hrdinovia pijú, spievajú, budujú, kričia alebo pľujú a dej sa točí okolo riek a morí, fabrík, planét či vesmíru.

V amerických filmoch kraľujú teenageri a študenti, prezidenti, vojaci a blondínky. Najčastejšie chudnú, cestujú, lovia, vyšetrujú a nechávajú sa zavrieť do väzenia. Dej sa odohráva na večierkoch, vo väzniciach, v kozme, púšti a v období okolo Vianoc. Pre turecké snímky sú príznačné nevesty a boháči, indické sa nezaobídu bez krokodílov a bratov, zatiaľ čo hrdinovia čínskej kinematografie sa bijú a lietajú.

Pokiaľ ide o jednotlivé postavy, tak ženy najčastejšie rodia a muži čosi vidia (dievčatá, prízraky, budúcnosť). Démoni sa prevteľujú, agenti zachraňujú a upíri sa pri vyhľadávaní vyznačujú viac zamilovanosťou než krvilačnosťou.

Z niektorých otázok je vraj vyhľadávaču hneď jasné, o aký film ide: snímka, v ktorom "divný týpek zodpovedal na telefonáty a zbohatol", je Vlk z Wall Street s Leonardom DiCapriom. Naopak iné zostali nerozluštené, napríklad film, kde "netvor žije na ostrove a rád chlastá", alebo "komédia, ktorá nemá vôbec žiaden zmysel".