Print this page

Cenné papiere mediálnej spoločnosti CME dnes na pražskej burze strácajú dopoludnia okolo šiestich percent, cena jednej akcie tak proti piatkovému záveru klesla na zhruba 101 korún. Po nedeľnej správe, že firmu prevezme finančná skupina PPF, tak trh nasleduje vývoj akcií na americkej burze Nasdaq. V Prahe sa v pondelok kvôli sviatku neobchodovalo, analytici dnes podobný vývoj očakávali.

Investičná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera bude nakupovať akcie CME od existujúcich akcionárov za cenu 4,58 USD na akciu, piatkové uzatváracia cena sa ale nachádzala nad touto cenou. "Pokles je napriek tomu výraznejší, čo by som si vysvetľoval tým, že existujúci akcionári sú s ponúknutou cenou vcelku spokojní aj s ohľadom na to, že od začiatku roka akcie vyrástli o viac ako 60 percent," poznamenal Miroslav Frayer z Komerční banky.

Akcionári sú podľa neho možno zároveň ochotní predávať aj za nižšiu cenu než 4,58 USD kvôli tomu, že nechcú v budúcnosti podstupovať procesy spojené so zvýšenou administratívou, až PPF pristúpi k vykupujeme minoritných podielov, dodal.

CME pôsobí na Slovensku, v ČR, tiež v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku. PPF podľa dohody za CME zaplatí 2,1 miliardy dolárov. Podmienkou dokončenia transakcie je získanie súhlasu akcionárov spoločnosti CME, Európskej komisie a národných regulátorov v niektorých z krajín, kde CME pôsobí.