Print this page

Opoziční demonštranti v Bolívii v sobotu prenikli do sídiel dvoch štátnych médií v metropole La Paz a donútili tamojší zamestnancov, aby opustili svoje redakcie a prestali vysielať. Napadnutými sú televízia Bolivia TV a rozhlasová stanica Radio Patria Nueva. Médiá obviňujú z toho, že slúžia záujmom bolívijského prezidenta Eva Moralesa, uviedol podľa agentúry AFP Ivan Maldonado z bolívijskej televízie. V krajine už vyše dva týždne trvajú protesty proti sporným výsledkom nedávnych prezidentských volieb.

"Boli sme násilím vyhodení po tom, čo sme museli čeliť neustálym hrozbám od ľudí, ktorí sa vonku zhromaždili," vyhlásil Ivan Maldonado. Z budovy, v ktorej obe médiá sídlia, bolo vidieť odchádzať asi 40 zamestnancov. Dav asi 300 demonštrantov na nich pritom vykrikoval nadávky. Rádio aj televízia od tej chvíle začali vysielať len hudbu.

Príčinou terajších protestov je podozrenie opozície zo zmanipulovania volieb, o ktorých má pochybnosti aj Organizácia amerických štátov (OAS). Volebný súd totiž počas sčítania výsledkov pozastavil zverejňovanie zistených údajov v okamihu, keď to vyzeralo na nutnosť vypísanie druhého kola. Potom, čo bolo zverejňovanie výsledkov po mnohých hodinách obnovené, mal Morales zrazu dostatočný desaťpercentný náskok, ktorý mu zaručil, že druhé kolo hlasovania sa uskutočniť nemusí.

Morales je prvým indiánskym prezidentom Bolívie, vo funkcii je od januára 2006. Opozícia ho ale viní z autoritatívnosti. V úrade je tak dlho aj vďaka tomu, že najprv presadil zmenu ústavy, aby mohol zastávať dva mandáty v rade, a v roku 2017 aj toto obmedzenie zrušil. Podarilo sa mu to až s pomocou ústavného súdu, pretože príslušnú zmenu ústavy predtým voliči v referende odmietli.