Print this page

O čom najradšej čítajú tínedžeri? Dobrodružstvo, napätie, lásky a iné svety.

C.G. Drews Tisíc dokonalých tónov
Kto sa lepšie vyzná v tom, čo radi čítajú mladí knihomoli a knihomoľky ako jedna z nich? C. G. Drews je knižná blogerka z Austrálie, ktorá recenzuje najmä young adult literatúru. Vo svojom knižnom debute sa jej podarilo pretaviť lásku k čítaniu do emóciami nabitého príbehu o tom, ako sa vášeň môže zmeniť na posadnutosť.

Don Zolidis Sedem rozchodov Amy a Craiga (Príbeh lásky)
Stredoškoláci Amy a Craig tvoria zvláštny pár. On je nevýrečný milovník videohier, ona zas krásna, inteligentná predsedníčka študentského parlamentu. Obaja majú pred sebou neistú budúcnosť a na pleciach doteraz nepoznané bremeno dospeláckej zodpovednosti.

Benjamin Alire Sáenz Nevysvetliteľná logika môjho života
Magická výprava do duše dospievajúceho chlapca od autora knihy Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru. Sal vyrastá s adoptívnym otcom gayom v milujúcej mexicko-americkej rodine. Do jeho života však nečakane zasiahne minulosť.

Nina LaCour Všetko je tak, ako má byť
Ako by vyzeral tvoj život, keby si jedného dňa odišla z domu na druhý koniec sveta len s mobilom vo vrecku? Marin to urobila. V deň, keď sa utopil jej starý otec, ktorý ju vychovával, sa otočila San Franciscu chrbtom.

Odporúčame aj: TOP 14 najobľúbenejších detektívok v roku 2019

Giovanna Fletcher a Tom Fletcher Dcéra ľudstva
Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal.

Tomi Adeyemi Deti krvi a kostí s originálnou obálkou pod prebalom
Tomi Adeyemi nadväzuje na tradíciu veľkých fantasy románov. Preto sa nemožno čudovať, že filmoví producenti ihneď prejavili záujem a odkúpili práva na sfilmovanie príbehu.

Laini Taylor Zasnený Neznámy
Uprostred púšte leží mesto, kde sa ľudia boja strašnejších vecí, ako je smrť. Kedysi z neho prúdili karavány naložené bohatstvom do celého známeho sveta. Pred dvesto rokmi sa jeho brány náhle zavreli a nikto netuší prečo. A čo je horšie, v jedno zimné popoludnie celý svet na niečo zabudol... Jedna z piatich najlepších tínedžerských kníh roka 2018!

Neal Shusterman Nimbus
Nimbus je umelá inteligencia, ktorá dozerá na svet a riadi ho. Teda riadi všetko okrem smrti. V dokonalom svete, v ktorom už neexistujú choroby ani vojny sa o umieranie starajú Kosci. Ich úlohou je zaistiť, že nedôjde k preľudneniu. Žatva, alebo pravidelné prerieďovanie populácie, so sebou nesie veľkú moc, no aj zodpovednosť, osamelosť a odriekanie. Dokonalý svet sa však začne rozpadať...

Masih Tara Lynn Moje skutočné meno je Hanna
Hanna Slivková má štrnásť rokov, keď Hitlerova armáda prekročí hranice Ukrajiny.Hanna so svojou rodinou a niekoľkými ďalšími rodinami musí opustiť rodný dom a skrývať sa v lese. No čoskoro už ani les nie je bezpečný. Ľudia, ktorí sa previnili len tým, že sa narodili ako židia, sú nútení utiecť a uchýliť sa do temných podzemných jaskýň, kde bojujú s chorobami a hladom a snaha zachovať si vieru a ľudskú dôstojnosť sa pomaly mení na boj o holé prežite.

Courtney Summers Sadie (slovenský jazyk)
Utiekla z domu. Pre rádioreportéra Westa McCraya je devätnásťročná Sadie len ďalšie z dievčat, ktoré opustilo domov za lepším životom. Keď zistí, že jej sestru zavraždili pred pár mesiacmi a aj ich mama je nezvestná, West McCray zacíti príležitosť, ktorá novinárom nedá spať. Nájsť Sadie však vôbec nie je ľahké a po ceste odhaľuje zdrvujúcu pravdu o jednej americkej rodine.

Monica Hesse Vojna okolo nás
Tínedžerky Haruko a Margot sa nikdy nemali stretnúť, nespáchali žiadny zločin, a predsa boli spolu uväznené v rodinnom internačnom tábore v Crystal City. Každá z nich túžila po kúsku normálnosti vo svojej novej realite, kde sa nič nezdalo byť v poriadku – okrem ich nečakaného priateľstva.

Vojtěch Matocha a Karel Osoha Prašina 2 Čierny merkurit
Praha je zaviata snehom, ktorý ukryl akékoľvek stopy jesenného dobrodružstva Jirka a En. Prašina však znova nečakane vtrhne do ich životov ako snehová víchrica. Aká hrozba číha v prašinskej štvrti Krchleby a kto je tajomný Melichar? Komu ešte môžu veriť, keď aj tí najbližší majú pred nimi tajnosti? Pod oceľovým nebom sa odohrá strhujúci príbeh, ktorý vyvedie z omylu všetkých, čo si mysleli, že na Prašine môže niekedy zavládnuť pokoj. Druhý diel zo série dobrodružných kníh pre mládež od Vojtěcha Matochu.

Kristen Ciccarelli Posledný Namsara
Zakázaná láska. Odveká vojna. A tajomstvo, ktoré všetko zmení.
Prvý diel fantasy trilógie, v ktorej vedú ľudia dávnu vojnu s drakmi. A jedno dievča ich má za úlohu všetkých vyzabíjať.

Kolekciu zostavila Jana Šlinská z Martinusu.