Print this page

Ruské úrady dnes informovali o vyhostení japonského novinára, ktorý údajne vo Vladivostoku na východe Ruska zhromažďoval utajované informácie o ruskom vojenskom potenciáli. Oznámila to agentúra RIA Novosti. Novináruž územie Ruskej federácie opustil.

Agentúra TASS uviedla, že incident sa stal koncom decembra a novinár dostal 72 hodín na to, aby z Ruska odišiel. Pristihnutý bol podľa nej v okamihu, keď sa chystal prevziať dokumenty s tajnými údajmi o ruskej armáde. Do Japonska sa vrátil hneď na druhý deň po zadržaní.

Podľa TASS bol na ruské ministerstvo zahraničia pozvaný zástupca japonského veľvyslanectva v Moskve, aby mu bol tlmočený oficiálny protest. Bližšie informácie o incidente ani meno japonského novinára oznámené neboli. Nie je tiež známe, prečo o vyhostení ruské médiá informovali až dnes.

Agentúra Interfax uviedla, že japonské médiá nedávno informovali o zadržaní bývalého pracovníka japonskej spoločnosti SoftBank, ktorý mal odovzdávať tajné informácie pracovníkom ruského obchodného zastúpenia v Tokiu. Rusko vtedy označilo japonské podozrenie za "anachronistický prejav protiruských špekulácií".

Rusko a Japonsko rozdeľuje dlhoročný spor o južnú časť Kurilských ostrovov, ktoré Moskva anektovala po druhej svetovej vojne. Tokio južnej Kurily označuje za svoje "severné územie", podľa Moskvy ide o neoddeliteľnú súčasť Ruskej federácie. Napriek občasným pokusom územný spor vyriešiť záležitosť blokuje uzavretie mierovej zmluvy.