Print this page

Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta sa dohodla na predaji celej svojej novinovej divízie firme Lee Enterprises za 140 miliónov dolárov. Berkshire tak odchádza z odvetvia, ktoré Buffett dlhú dobu bránil napriek jeho zhoršujúcim sa finančným vyhliadkam, napísala agentúra Reuters.

Transakcia zahŕňa 31 denníkov a 49 týždenníkov, medzi ktoré patrí napríklad Omaha World-Herald, Buffalo News či Richmond Times-Dispatch. Jej dokončenie sa očakáva v polovici marca. Firma Lee už vlastní 50 denníkov.

Skupina Berkshire Hathaway ovláda viac ako 90 dcérskych spoločností, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach. Vlastní takisto významné podiely v rade známych firiem, napríklad v najväčšom svetovom výrobcovi nealkoholických nápojov Coca-Cola.

Buffett, ktorý podľa Reuters ako teenager roznášal noviny, teraz patrí medzi najbohatších ľudí na svete a vďaka svojim úspešným investíciám si vyslúžil prezývku "veštec z Omahy".

Podľa analytika Ricka Edmondsa zo spoločnosti The Poynter Institute dohodnutá transakcia potvrdzuje, že novinový priemysel je teraz u väčšiny investorov v nemilosti. "Je to ďalší nešťastná udalosť pre odvetvie, ktoré zažíva veľmi ťažké obdobie," uviedol Edmonds.