Print this page

Hlavní cenu České akademie komiksu dostala dnes kniha Článek II. Vypráví o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha a následných represích. Jeho autoři Jiří Šimáček a Ján Lastomírsky si jako hlavní postavu zvolili Vladimíra Petřeka, kaplana pravoslavného kostela v Reslově ulici v Praze, kde se ukrývala skupina výsadkářů po atentátu. Publikace si z udílení výročních komiksových cen Muriel odnesla také ocenění za nejlepší komiksovou knihu a nejlepší scénář.
Fotogalerie

Kniha Článek II porotu v záplavě didaktických komiksů na historické téma zaujala souhrou scénáře a expresivní kresby. Propojení příběhu konkrétního obyčejného hrdiny se širším historickým kontextem vytváří nepřehlédnutelné a vyvážené dílo, uvedli členové akademie komiksu.

Děj komiksu Článek II pokrývá období od příchodu Heydricha do Prahy, začíná podzimem 1941 a končí popravou Vladimíra Petřeka. Hlavní dějovou linku tvoří historicky známé události, jsou však nahlíženy optikou mladého muže, který o sobě zřejmě neuvažoval jako o hrdinovi, jen se choval solidárně, vlastenecky a pomáhal bez ohledu na následky, které mu stroze oznamoval článek II vyhlášení výjimečného stavu. Podle něj ten, kdo pomáhá atentátníkům, bude zastřelen i s rodinou.

Po dvou cenách získaly dnes tituly Traum a Zpráva pro Adolfa. Traum vynesl pro kreslíře Tomáše Motala cenu za nejlepší kresbu i za nejlepší krátký komiks. Podle poroty Traum ukazuje Motala jako originálního autora, který zdatně v příbězích z paralelního světa mísí popkulturní odkazy s historickými událostmi a vyprázdněnou symbolikou totalit. Traum tvoří tři sešity, které ale nejsou číslované, spojuje je především Motalův vizuální styl čerpající z estetiky gothic rocku, filmu noir a metalu.

Komiks Zpráva pro Adolfa je naopak stejně jako hlavní vítězná kniha pevně zakotven ve známé historii. Dnes vynesl cenu za nejlepší překladový komiks nakladatelství Crew a cenu za nejlepší překlad Anně Křivánkové. Autor komiksu Osamu Tezuka patří podle poroty ke komiksovým klasikům a už samotné představení jeho osobité tvorby českým čtenářům je zásadní počin. Tezukovo obsáhlé vyprávění z druhé světové války se věnuje tématům rasy a rasismu. Výsledkem je trochu historický román, trochu konspirační thriller, ale stoprocentně jeden z nejvýznamnějších světových komiksů, uvedla porota.

Za přínos českému komiksu byl do komiksové síně slávy uveden Ivo Pechar, významný scenárista komiksových seriálů v 70. a 80. letech.