Print this page

DÔLEŽITÉ: Ako sa starať o látkové rúška, čo s tými papierovými a ako fungujú respirátory (VIDEO) Reprofoto youtube MZČR

Látkové rúška je možné podľa odborníkov opakovane používať po prepranie vo vode teplejšie ako 60 stupňov Celzia. Papierové sa musia po jednom použití vyhodiť. Na webe českého Štátneho zdravotného ústavu to uviedli českí špecialisti.

 

"Jednoduché papierové alebo látkové rúška poskytujú čiastočnú ochranu niekoľko desiatok minút, presnejšie do tej doby, než pôsobením vlastného dychu zvlhnú," uviedli lekári. Papierové je potrebné vyhodiť, látkové možno vyprať nad 60 stupňov Celzia, vyvariť alebo prežehliť.

Respirátory, ktoré poskytujú vyšší stupeň ochrany, lepšie tesnia a dlhšie chránia. Používať by ich mali najmä zdravotníci, ktorí sú vystavení vyššiemu riziku infekcie po dlhú časť svojej pracovnej doby. Pokiaľ ho má na sebe nakazený človek, chorobu môže ďalej šíriť. Tento typ ochrannej pomôcky má totiž ventil, ktorý vydychovaný vzduch nefiltruje. "Tento typ respirátora je určený pre ochranu zdravých osôb, ktoré sa nachádzajú v rizikovom prostredí. Naopak existujú respirátory s vdychovým ventilom, kde je uľahčený vdych a filtruje sa vydychovaný vzduch," napísali.

Respirátory majú rôzne triedy účinnosti podľa kvality filtrácie. Podľa odborníkov by tie s najvyššou ochranou mali mať zdravotníci v nemocniciach pri kontakte s nakazenými novým typom koronavírusu, na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ARO, ale aj zubári, ktorí pri vŕtaní v ústach víria kvapôčky.

Na sociálnych sieťach sa v súčasnosti šíria výzvy rôznych organizácií vrátane nemocníc, ktoré žiadajú ľudí, ktorí si respirátory stihli pred začiatkom šírenia zaobstarať, aby im ich darovali. Napríklad Česká stomatologická komora vo vyhlásení uviedla, že ak bude nedostatok zdravotníckych pomôcok pokračovať, bude možné, že budú ordinácie uzavreté a ošetrenie budú len tí pacienti, ktorí prinesú vlastný respirátor.