Print this page

Ústredný krízový štáb dnes v neeĺu prijal nové opatrenia v súvislosti s nákazou koronavírusom.

 

- pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie zostávajú otvorené aj v nedeľu.

- prevádzky sú povinné zabezpečiť pred vstupom dezinfekciu rúk alebo jednorazové rukavice. Prevádzka tiež musí zabezpečiť dostatočný rozostup ľudí (2 metre). Musí byť zabezpečený obmedzený počet ľudí v predajni - jeden človek na 25 metrov štvorcových z plochy prevádzky.

- okrem prevádzok, ktoré boli otvorené, budú môcť byť otvorené aj nasledujúce druhy prevádzok:

očné optiky,
lízingové služby,
služby STK a emisnej kontroly,
servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky,
služby advokátov a notárov,
kľúčové služby,
zberné dvory,
galantérie,
predajne a servise bicyklov,
predajne záhradníctva a záhradnej techniky
stavebniny,
železiarstva,
farby-laky.

Ústredný krízový štáb SR rozhodol o sprísnení hygienických podmienok v obchodných prevádzkach. Za týchto sprísnených podmienok bude možné otvoriť okrem potravín a drogérií aj ďalšie prevádzky, ako napríklad očné optiky, záhradníctva, galantérie, železiarstva, farby laky a ďalšie:

- vo všetkých otvorených prevádzkach bude povinné používanie ochranných rúšok
- povinná bude dezinfekcia rúk alebo ochranné rukavice, čo musia zabezpečiť jednotlivé obchodné prevádzky
- musia sa postarať aj o to, aby v radoch boli aspoň dvojmetrové odstupy medzi ľuďmi
- zároveň musia prevádzkovatelia zabezpečiť, aby sa v ich priestoroch výrazne nenahromadili ľudia - jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových

Meranie telesnej teploty v prevádzkach nie je povinné, zostalo v rovine odporúčania. Minister zdravotníctva Marek Krajčí doplnil, že kto nebude vedieť tieto podmienky splniť, neotvorí.

Čas od 9. do 12. hodiny je v obchodoch určený prednostne pre ľudí nad 65 rokov, ktorí sú najohrozenejšou skupinou.

Obchody budú v nedeľu zatvorené. Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie môžu zostať otvorené.

Štát chce zachytiť všetkých Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia, a aj tých, čo prichádzajú späť individuálne, nielen organizovaných skupín. Takto sa zamedzí tvorbe ohnísk nákazy po celom Slovensku.

Minister zdravotníctva informoval, že vláda chce zakázať predaj respirátorov bežnej verejnosti. „Budú sa cielene poskytovať tým, ktorým to potrebujú: zdravotníkom a príslušníkom silových zložiek,“ povedal minister zdravotníctva s tým, že respirátory často nosia aj ľudia, ktorým by postačovalo aj bežné rúško.