Print this page

Šírenie koronavírusu, ktorým sa po celom svete nakazilo viac ako 600.000 ľudí, môže súvisieť so znečistením ovzdušia. Vyplýva to zo štúdie publikovanej talianskymi vedcami, o ktorej informoval denník The Economist.

Odborníci sa domnievajú, že vírus SARS-CoV-2 sa môže prenášať aj za pomocou prachových častíc.

Odborníci zistili, že denná bilancia potvrdených prípadov nákazy v severnom Taliansku úzko súvisí s úrovňou znečistenia, čo môže mať dva rôzne dôvody. Ich hypotéza sa prikláňa k vysvetleniu, že pevné prachové častice v ovzduší môžu vírus prenášať na svojom povrchu. V Pádskej nížine je týchto častíc podstatne viac, než vo zvyšku krajiny.

Vedci vychádzali z predchádzajúcich štúdií, ktoré uvádzajú, že sa podobným spôsobom môžu šíriť aj iné vírusy - ako napríklad tie spôsobujúce chrípku, infekciu dýchacích ciest alebo osýpky.

Druhým vysvetlením pre koreláciu medzi oboma javmi môže byť tiež to, že vysoká koncentrácia prachových častíc v ovzduší zvyšuje náchylnosť k chorobám.

Štúdia Settiho tímu ešte neprešla recenznou fázou medzi inými odborníkmi v odbore. Táto prax nie je však u nových štúdií ohľadom vírusu SARS-CoV-2 ničím nevídaným, poznamenáva denník. Akademici vychádzajú z predpokladu, že pozdržanie publikácie výskumov je za súčasnej krízy doslova otázkou života a smrti.

Aj napriek tomu existuje šanca, že zníženie množstva pevných častíc v ovzduší prispeje k spomaleniu šírenia vírusu - podobne ako napríklad dobrovoľná sociálna izolácia, uzatvára The Economist