Print this page

Na internete sa objavili zábery a video urobené z dronu, na ktorých pracovníci v ochranných oblekoch ukladajú v New Yorku rakvy do hromadných hrobov.

 

Informoval o tom dnes spravodajský web BBC. Americký štát New York má teraz viac potvrdených prípadov nákazy koronavírusom než akákoľvek jednotlivá krajina na svete. Počet infikovaných podľa tamojších úradov vo štvrtok stúpol o 10.000 na 159.937 a 7000 ľudí chorobe podľahlo. Cintorín s hromadnými hrobmi sa nachádza na newyorskom ostrove Hart, k poslednému odpočinku tam sú ukladané telá zomrelých, ktorí nemali príbuzných či peniaze na pohreb.

Potvrdených prípadov koronavírusu bolo doteraz v USA zaznamenaných 462.000 a 16.500 ľudí chorobe podľahlo. Na svete sa nákaza potvrdila u 1,6 milióna ľudí a 95.000 ľudí zomrelo.

Zábery z bezpilotného lietadla zachytávajú hromadný hrob na ostrove Hart, ktorý patrí k newyorskému Bronxu. Miesto je viac ako 150 rokov využívané k hromadnému pochovávaniu tiel ľudí, ktorí nemali príbuzných alebo ktorých rodiny nemali peniaze na uloženie pozostatkov. Podľa BBC je pravdepodobné, že mnoho z novo pochovaných patrilo k obetiam koronavírusu. Nie je však jasné, či išlo o nemajetných ľudí bez príbuzných. Kým minulý týždeň sa na mieste pochovávalo raz týždenne, teraz je to podľa úradov päťkrát.

Mŕtvych na ostrove Hart väčšinou pochovávajú trestanci z väzenského komplexu na ostrove Rikers, kde sa nachádza hlavné väzenie mesta New York. Kvôli nárastu mŕtvych ale prácu teraz prevzali ľudia najatí zvonku. Starosta New Yorku naznačil, že kým kríza pominie, možno bude potrebné vykonávať "dočasné pohreby". "Historicky sme k tomu využívali Hart Island," uviedol.