Print this page

Vizitka televize Prima, která 3. května spustí zpravodajskou televizi CNN Prima News:

 

- Společnost FTV Prima získala první licenci k provozování komerčního televizního vysílání v ČR už v listopadu 1992, a to pro Prahu a střední Čechy. U jejího zrodu stáli režiséři Jiří Menzel a Marie Poledňáková, pravidelné vysílání zahájila 20. června 1993 pod názvem Premiéra. Během let prošla rozsáhlou proměnou - změnili se majitelé, pokrytí, programový profil i název. Současná Prima je mediálním domem se zatím pěti vlastními stanicemi v ČR a jednou na Slovensku.

- Rok po startu získala Premiéra, na jejímž fungování se podílel i italský mediální podnikatel Mariano Volani, další licenci, díky které mohla vysílat na celém území ČR. Podmínky licence sice umožnily Premiéře celostátní pokrytí, zároveň ale musela spolupracovat s regionálními vysílateli. Koncem roku 2011 FTV Prima licenci kvůli sporům s těmito partnery vrátila a od 1. ledna 2012 spustila novou hlavní stanici, nazvanou Prima Family (od srpna 2013 přejmenovanou opět na Prima).

- Licence na vysílání tak nyní vlastní FTV Prima, od podzimu 2005 v ní měla poloviční podíl švédská mediální skupina MTG, zbytek patřil společnosti Ges Media podnikatele Ivana Zacha. V roce 2017 švédští spolumajitelé odešli, poté mateřskou společnost FTV Prima Holding ovládal ze 62,5 procenta přes svou skupinu GES podnikatel Zach, zbylý podíl patřil přes skupinu Alphaduct podnikateli Vladimíru Komárovi. Loni v červnu pak Zach ovládl Primu zcela.

- Prima za více než čtvrtstoletí zažila řadu zvratů, už její rozjezd zbrzdil nástup konkurenční Novy v roce 1994. V současnosti provozuje hlavní stanici Prima a dalších pět tematických kanálů (Prima COOL, 2009; Prima Love, 2011; Prima ZOOM, 2013; Prima Max, 2015; Prima Krimi, 2018). Od prosince 2015 se podílí na vysílání stanice Comedy Central (není ale držitelem licence), od konce roku 2016 nabízí i kanál Prima +1. kde vysílá pořady s časovým posunem. V lednu 2017 spustila na Slovensku kanál Prima Plus pro diváky kabelových televizí.

- Spuštění nového zpravodajského kanálu není jedinou změnou, kterou Prima v poslední době době zažila. Loni v červnu ji definitivně ovládl Roman Zach, podle časopisu Forbes jeden z 50 nejbohatších Čechů, během listopadu a prosince se televize (ale i celá mediální skupina) po 21 letech přestěhovala z pražské Palmovky do nového sídla ve Strašnicích. Budova ve Vinohradské ulici, kde dříve sídlil operátor Vodafone, předtím prošla rozsáhlou modernizací.

- V minulosti Prima čelila kvůli svému zpravodajství kritice, a to i od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). V roce 2014 se radní usnesli, že některé příspěvky odvysílané ve zprávách utvrzovaly předsudky vůči romské menšině. Prima se proti tomu ohradila s tím, že reportáže pravdivě popisovaly realitu. V létě 2016 pak RRTV uvedla, že odhalila sporné momenty ve zpravodajství Primy o uprchlících, a to již na konci roku 2015, na zahájení správního řízení to ale nestačilo.

- CNN Prima News není první zpravodajskou televizí v ČR, už téměř 15 let vysílá veřejnoprávní ČT24, proti které se ale nová stanice nehodlá přímo postavit. Od června 2008 do ledna 2011 vysílala soukromá Z1, která se soustředila zejména na zprávy související s byznysem, nechybělo ale ani všeobecné a sportovní zpravodajství. Stanice, za kterou stála finanční skupina J&T a jež vznikla v rámci digitalizace pozemního vysílání, se ale nedokázala dostat do černých čísel.

- Americká CNN (Cable News Network) vznikla v roce 1980 a stala se prvním kanálem poskytujícím zpravodajství 24 hodin denně a první čistě zpravodajskou stanicí v USA. Kromě stanice pro americké diváky a mezinárodního programu CNN International spolupracuje - podobně jako v ČR s Primou - například s místními mediálními domy v Turecku (CNN Türk, od roku 1999), Chile (CNN Chile, 2008), Indonésii (CNN Indonesia, 2015), na Filipínách (CNN Philippines, 2015) nebo v Albánii (A2, 2018).