Print this page

Matovič pripustil, že školy a škôlky sa môžu otvoriť aj o dva týždne, a učiť sa môže aj cez prázdniny (VIDEO) Foto: ÚV

Premiér Igor Matovič dnes v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádio Slovensko hovoril o možnosti, že by deti o pár týždňov šli do školy, a pripustil aj možnosť, že školy sa otvoria cez prázdniny.

„Tie čísla máme tak úžasné…, že keď si udržíme tú vnútornú disciplínu a dopracujeme sa k tomu, že budeme mať v priebehu dvoch týždňov 0 nakazených, tak my si môžeme na Slovensku otvoriť úplne všetko. Len budeme brániť tomu, aby nám ta nákaza prišla z vonku," povedal premiér Matovič.

Odporúčame aj: Od 1. mája platia tieto nové karanténne opatrenia pre obchody, ľudí, hranice... prinášame podrobnosti

Na otázku moderátorky, či si vie predstaviť, že by sa otvorili aj školy a škôlky, povedal: „Bodaj by sme ich otvorili za dva týždne. Keď budeme mať týždeň 0 alebo 1 prípad, tak poďme do toho. Rodičia pošlú deti do škôl a škôlok,“ povedal Matovič.
No zároveň povedal aj to, že hrozí, podobný prípad ako v ČR, že obrovské množstvo rodiočov nepošle deti do škôl a škôlok, lebo nechce, aby z nich robili pokusných králikov. "Netreba pokúšať hada bosou nohou, lebo vieme ako tie deti v tých škôlkach fungujú" a pripomenul, že malé deti nevedia tak dôkladne dodržiavať hygienické pravidlá.

Odporúčame aj: Minister školstva: Prijímačky na stredné školy nebudú, prijímať sa bude podľa prospechu (VIDEO)

Matovič v diskusii pripustil aj možnosť zrušenia časti prázdnin (jeden mesiac). "Čím chudobnejšia rodina, tým viac tie deti z pohľadu vzdelávania tieto týždne trpia. Tam je najväčší hendikep, oni nemajú tablet, mobil, čiže tie možnosti sa učiť. Je záujem, aby sme túto medzeru dobehli. Je úvaha aj o tom, aby práve tieto deti dobrovoľne šli cez prázdniny do školy a dobehli to, čo zmeškali," dodal Matovič. O možnosti dobrovoľného prázdninového vyučovania hovoril už aj minister školstva Branislav Gröhling: