Print this page

Komunistická Kuba vsádza na svoj biotechnologický sektor, ktorý presadil jej bývalý revolučný vodca Fidel Castro. Ten by mohol poskytnúť krajine výhodu v globálnom súťaženia o to, kto nájde efektívnu liečbu na chorobu spôsobenú novým koronavírusom. Kuba propaguje obzvlášť interferón, ktorého je výrobcom. Je to antivírusová látka, ktorá posilňuje imunitný systém, píše agentúra Reuters.

 

Kuba tvrdí, že je úspešná v liečbe nového koronavírusu doma a v Číne, a že už 80 krajín prejavilo záujem o nákup jej interferónu alfa 2b. Vláda dúfa, že jej interferón a ďalšie prípravky, ktoré vyvíja, poskytnú podporu chorľavejúcej kubánskej ekonomike.

"Máme dobré produkty, ako je interferón alfa 2b, ktoré vyvážame a ktoré nám otvárajú možnosti," povedal nedávno v televízii minister obchodu Rodrigo Malmierca.

Interferóny sa už dlho používajú po celom svete na liečbu horúčky denque, rakoviny a žltačky typu B a C. Štúdie v čase epidémie choroby SARS v roku 2003 naznačili, že interferóny by mohli byť užitočné aj proti koronavírusom.

Havana uvádza, že Čína, kde sa pandémia objavila vlani, zahrnula interferón do svojich usmernení pre liečbu covidu-19, teda choroby spôsobené novým koronavírusmi. Jedným z interferónov, ktorý použila, bol ten, ktorý vyrobil kubánsko-čínsky spoločný podnik Changheber.

Interferóny však môžu mať vážne vedľajšie účinky, ak sa podávajú v obvyklých formách, čo sú injekcie alebo infúzie. Niektoré z nich môžu byť rovnaké ako príznaky covidu-19, napríklad horúčka a dýchacie ťažkosti.

Kuba tvrdí, že liečila takmer všetky svojich pacientov injekciami interferónu a verí, že tento liek jej pomohol dosiahnuť nižšiu úmrtnosť, ktorá je na 1804 prípadov 4,1 percenta, zatiaľ čo priemer pre zvyšok Ameriky je 5,9 percenta. Tiež test uskutočnený v nemocnici Tchaj-che v čínskej provincii Chu-pej v čase vrcholu epidémie v regióne naznačil, že novšie spôsoby podania interferónu môžu pomôcť zvládnuť šírenie vírusu a dokonca zabrániť nákaze s menším počtom vedľajších účinkov. Žiadny z takmer 3000 zdravotníkov, ktorí používali interferón v podobe nosných kvapiek, sa nenakazil novým koronavírusom, uvádza sa v neformálnej správe o štúdii, do ktorej mala možnosť nahliadnuť agentúra Reuters. Podľa čínskych vedcov zahŕňala štúdia viac než 50 ľudí s vysokou expozíciou voči nakazeným pacientom. Pri teste však nebola použitá špeciálna kubánska verzie interferónu alfa a nebola zverejnená v hodnovernom zdravotníckom časopise.

Iná štúdia v nemocnici vo Wu-Annu ukázala, že pacientom s covidom-19, ktorí inhalovali interferón, sa rýchlejšie zlepšili respiračné ťažkosti a ich krv sa vyčistila od vírusu rýchlejšie ako pacientom, ktorí interferón nedostali. K potvrdeniu účinkov sú však nutné kontrolné štúdie a teraz sa po celom svete robia desiatky štúdií týkajúcich sa interferónu.

Kuba ale na výsledky štúdií nečaká. Už začala používať interferónové nosové kvapky ako prevenciu infekcie u zdravotníckych pracovníkov.

Interferón bol v 70. a 80. rokoch považovaný za potenciálne zázračný liek a na Kube má špeciálne miesto. Castro po revolúcii v roku 1959 uprednostnil zdravotníctvo a vzdelanie a často sa zaujímal o vedecký vývoj. Poslal preto kubánskych vedcov do zahraničia, aby študovali tamojšie výrobu. Vedci tak rýchlo prišli na to, ako liek vyrobiť doma. Prípravok bol úspešne použitý po vypuknutí horúčky denque v roku 1981. Vtedy začal kubánsky biofarmaceutický sektor skutočne rásť, napriek prekážkam, ktoré pre neho predstavovalo americké obchodné embargo.

Kuba teraz vyrába väčšinu liekov, ktoré sa tam používajú. Viac ako 300 produktov zároveň vyváža do viac ako 50 krajín, čo sa týka aj terapeutickej vakcíny na rakovinu pľúc nazvanej CIMAvax. V súčasnosti má 21 výskumných centier a 32 firiem zamestnávajúcich 20.000 ľudí. Zastrešuje je štátny podnik BioCubaFarma. Podľa posledných dostupných oficiálnych údajov z roku 2016 získala krajina z vývozu liekov 442 miliónov USD, čo bolo viac ako z vývozu cukru, rumu alebo tabaku.

Priaznivci kubánskeho úspechu tvrdia, že Kuba tak vyvracia tvrdenia, že pre inovácie vo farmaceutickom a biotechnologickom odvetví je potrebná konkurencia na voľnom trhu. Skeptici sa zase pýtajú, či je odvetvie financované najmä štátom naozaj ziskové a či vzhľadom na finančné problémy Kuby môže prekvitať. V posledných rokoch nebola Kuba schopná vyrobiť dostatky liekov, aby plne uspokojila domáci dopyt.

Pandémia by pre toto odvetvie mohla predstavovať jedinečnú príležitosť, aby si vylepšilo povesť a získalo tvrdú menu. Prezident spoločnosti BioCubaFarma Eduardo Martínez minulý týždeň predstavil viacero liekov, ktoré Kuba testuje a vyvíja na posilnenie imunitného systému proti chorobe covid-19 a ktoré majú zabrániť zhoršeniu symptómov a pomôcť k uzdraveniu. Vyvíja tiež vlastnú verziu lieku Kaletra na HIV od americkej spoločnosti AbbVie, ktorý sa testuje na covid-19 v kombinácii s ďalšími liekmi,vrátane interferónu.