Print this page

Európska únia by nemusela prežiť problémy spôsobené súčasnou koronavírusovou krízou, ak ťažko zasiahnuté členské krajiny, ako napríklad Taliansko, nepodporí prostredníctvom vydávania večných dlhopisov. Myslí si to americký miliardár a filantrop maďarského pôvodu George Soros.

"Mimoriadne okolnosti vyžadujú mimoriadne opatrenia. A večné dlhopisy sú práve takýmto opatrením. V normálnej dobe by sa o nich ani nemalo uvažovať. Ak však o nich EÚ nie je schopná uvažovať teraz, nemusí byť schopná prežiť ťažkosti, ktorým v súčasnosti čelí," napísal Soros v odpovediach na otázky novinárov.

"Nie je to teoretická možnosť; môže to byť tragická realita. Koronavírus a klimatické zmeny ohrozujú nielen ľudské životy, ale aj prežitie našej civilizácie," dodal.

U večných dlhopisov emitent nikdy nesplatí istinu, trvalo však ich držiteľom vypláca úroky. EÚ by podľa Sorosa mohla peniaze získané predajom týchto dlhopisov poskytovať krajinám v najväčšej núdzi. "Väčšina peňazí by smerovala do južných krajín, pretože tie boli zasiahnuté najviac," upozornil Soros.

Miliardár tiež vyjadril obavy, že Európsku úniu by mohli po Británii opustiť aj ďalšie krajiny. "Otázka, ako zabrániť ďalším krajinám, aby nasledovali Britániu, je dôležitá. Mám obavy najmä ohľadom Talianska," uviedol. "Čo by zostalo z Európy bez Talianska?" dodal.

Soros tiež varoval, že ekonomika eurozóny sa bude s dôsledkami koronavírusu potýkať dlhšie, než sa väčšina ľudí domnieva. "Jedným z problémov je, že tento vírus sa rýchlo vyvíja a mení spôsob, ako útočí na ľudské orgány. To výrazne skomplikuje vývoj spoľahlivé vakcíny," uviedol.