Print this page

Šestnásť tehotných žien, u ktorých sa pri rutinných prehliadkach v nemocnici v Chicagu potvrdila nákaza koronavírusom, malo poškodenú placentu.

 

Odborníci sa preto domnievajú, že by lekári mali stav tehotných žien s ochorením covid-19 starostlivo sledovať. S odvolaním sa na novo publikovanú vedeckú štúdiu o tom napísala agentúra Reuters.

Pätnásť z nakazených žien porodilo zdravé deti, jedna potratila. U žiadneho z novorodencov sa nákaza koronavírusom nepotvrdila. Ženy porodili medzi 18. marcom a 5. májom.

Štúdia, ktorú vydal odborný časopis American Journal of Clinical Pathology uvádza, že u 12 žien, teda 80 percent, bolo zaznamenané poškodenie, ktoré môže zhoršiť tok krvi matky k plodu, čo sa nazýva vaskulárna malperfuzia. U šiestich žien, čiže 40 percent, potom boli zaznamenané krvné zrazeniny v placente. U porovnávacej skupiny pritom bola vaskulárnej malperfuzia odhalená u 55 percent pozorovaných žien a deväť percent malo krvné zrazeniny v placente.

"Poznatky naznačujú, že koronavírus možno spôsobuje krvné zrazeniny a že sa to deje v placente," uviedol autor štúdie patológ Jeffrey Goldstein. Doplnil, že obmedzenie toku krvi v placente môže spomaliť rast plodu, viesť k nižšiemu množstvu plodovej vody či spôsobiť potrat.

V uplynulých týždňoch sa objavili správy o tom, že u niektorých pacientov s covid-19 sa vytvorili krvné zrazeniny, ktoré spôsobili mŕtvice.

Žiadny z 15 novorodencov z tejto štúdie však podľa poznatkov lekárov nemá zdravotné problémy. Podľa Goldsteina by ale bolo dobré deti rodičiek s covid-19 sledovať pre prípad, že by sa u nich komplikácie rozvinuli neskôr.

Placenta je dočasný orgán, ktorý vzniká pri vývoji plodu a slúži mu ako pľúca, tráviaca sústava, obličky a pečeň, pričom privádza z matkinej krvi kyslík a živiny a odvádza splodiny.