Print this page

Zatiaľ čo mnohí ľudia používajú sociálne siete, aby sa nechali pobaviť napríklad zábavnými videami, iní ich používajú na objavovanie nových druhov. Do tej druhej skupiny patria vedci z Národného prírodovedeckého múzea dánskej Kodanskej univerzity, ktorí na twitteri našli nový typ parazitickej huby z rádu roztrapkanotvarých - a podľa tejto siete tiež dostala meno, informoval spravodajský server Phys.org.

Všetko začalo, keď biologička a profesorka Ana Sofia Reboleiraová prezerala twitter. Tam narazila na fotografiu severoamerickej mnohonožky (Narceus americanus), ktorú zverejnil jej americký kolega Derek Hennen z virgínskeho polytechnického inštitútu. A zazrela na nej niekoľko drobných bodiek, ktoré zaujali jej cvičené oko.

"Uvidela som na tej mnohonožke niečo, čo vyzeralo ako huby, ktoré sa ale ešte nikdy na amerických mnohonožkách nenašli. Išla som za svojimi kolegami a ukázala im ten obrázok. A potom sme zbehli do zbierok múzea a začali hľadať," vysvetlila.

Spoločne s kolegom Henrikom Enghoffom objavila niekoľko exemplárov rovnakej huby na niekoľkých amerických mnohonožkách v ohromnom depozitári múzea - ​​huby, ktoré ešte nikdy neboli zdokumentované. Potvrdili tak existenciu doteraz neznámeho druhu roztrapkanokovitej huby (Laboulbeniales), ktoré paraziticky napádajú hmyz a mnohonožky. Novo objavená huba vďaka miestu svojho nálezu dostala oficiálny latinský názov Troglomyces Twitteri.

"Pokiaľ vieme, toto je prvýkrát, čo bol nový druh objavený na twitteri," povedala Reboleiraová. "To len podčiarkuje, aký význam majú tieto platformy pre zdieľanie výskumu a dosahovanie nových výsledkov. Dúfam, že to motivuje profesionálnych i amatérskych vedcov, aby prostredníctvom sociálnych sietí zdieľali viac dát - a teraz počas koronavirovej krízy, keď nemôžeme do terénu ani do laboratórií, je to ešte dôležitejšie," dodala.