Print this page

Matovič: Do škôl pôjdu o pár dní všetci žiaci, otvárajú sa hranice ďalším krajinám (VIDEO)

Na tlačovej konferencii predseda vlády Igor Matovič informoval o výsledkoch aktuálneho rokovania konzília epidemiológov a oznámil ďalšie uvoľňovanie opatrení.

Slovensko otvára hranice celkovo do 19 krajín. Medzi nimi sú krajiny, s ktorými máme otvorené hranice od minulého týždňa (ČR, Maďarsko, Rakúsko) . Slovensko otvára hranice ďalším 16 krajinám - na Slovensko bude možné od stredy bez problémov cestovať z Nemecka, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Slovinska, Chorvátska, Bulharska, Grécka, Cypru, Malty, pobaltských krajín, Nórska, Dánska a Islandu. Otvára sa s týmito krajinami aj letecká doprava.

Od stredy budú otvorené centrá voľného času.

Od pondelka sa rušia limity počtu žiakov v otvorených škôlkach a triedach ZŠ v počte žiakov – v školách teda budú môcť byť deti aj vo väčších skupinách.

Posledný týždeň pôjdu do školy všetci žiaci - aj deti druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci. Do škôl sa môžu vrátiť deti na báze dobrovoľnosti, povedal minister školstva. Naďalej platí návrat do škôl a škôlok na báze dobrovoľnosti, nikto nebude nútiť deti, aby posielali do škôl a škôlok, doplnil premiér.

Ruší sa povinné meranie teplôt pri nástupe do školy, bude len náhodné.

Uvoľňujú sa opatrenia aj v prípade nosenia rúška, budú fungovať na väčšej dobrovoľnosti.

V obchodoch povinnosť nosenia rúšok a povinný sanitárny deň v nedeľu ostáva.

Od stredy od 7:00 sa ruší štátna karanténa a e-karanténa pre ľudí, ktorí prídu z 19 krajín, s ktorými má Slovensko voľné hranice.

Postupne sa otvoria detské kútiky v nákupných centrách a nočné podniky.