Print this page

Plastický portrét Milana Kunderu, ale aj literárny a spoločenský kontextu jeho diela by mala priniesť literárna biografia slávneho českého spisovateľa. ČTK to povedal redaktor Petr Onufer z nakladateľstva Argo, ktoré knihu spoločne s Pásekou vydá. Životopisný román napísal Jan Novák, pracoval na ňom štyri roky. S Kunderom nehovoril, pretože na Novakovu žiadosť nereagoval. Novák čerpal z mnohých verejne dostupných zdrojov vrátane archívov komunistickej Štátnej bezpečnosti. Snaží sa v texte vyvrátiť i podľa neho Kunderom starostlivo konštruované mýty o sebe samom.

Píše napríklad, že je presvedčený o pravdivosti nedávneho zistenia o Kunderovho činu z 50. rokov, kedy údajne ako vysokoškolský študent udal človeka, ktorý kvôli tomu strávil roky v ťažkom väzení. Kundera všetko poprel a postavilo sa za neho vtedy niekoľko osobností svetovej literatúry, čo podľa Nováka svedčí o jeho schopnosti manipulovať ľuďmi aj verejnou mienkou. Nový dôkaz o jeho vine ale pri rešeršiach pre knihu nenašiel. V románe pracuje tiež s tým, že Kundera bol oveľa dlhšie, než je všeobecne vnímané, očarený komunistickými ideálmi.

"Kniha prináša všetko to, na čo sme od autora zvyknutí: Britky štýl, výborne vystavané rozprávanie, naliehavosť podania, pevné mravné postoje, ak tomu pridáva mravčiu rešeršnú prácu, starostlivú analýzu a interpretáciu archívnych prameňov, dobových dokumentov, osobných svedectiev a Kunderových publikovaných textov, "uviedol Onufer.

Kniha sa volá Kundera: Český život a doba, končí rokom 1975, kedy spisovateľ opúšťa vtedajšie Československo, do ktorého sa už nikdy natrvalo nevrátil. V Česku niektorí Kunderovi, zrejme dnes v zahraničí najslávnejšiemu autorovi českého pôvodu, trochu vyčítajú napríklad to, že nepovoľuje české preklady svojich neskorších diel. Onufer sa domnieva, že by Novákova kniha mohla trochu pozmeniť pohľad Čechov na Kunderu.

"Napriek tomu, že sa často opakuje falošná legenda o tom, ako českí čitatelia a publicisti Kunderovi krivdia a neželajú svetový úspech, je u nás jeho dielo bohato čítané aj dosť oceňované a jeho autor sa, myslím, teší obdobnej obľube," uviedol. "Niektoré životné peripetie Milana Kunderu pritom nie sú práve obdivuhodné, a je dobre na toto poukázať. Nejde však o to, aby bol svetoznámy autor pranierovaný, ale o to, aby sa o jeho diele, živote a dobe viedla (či vôbec smela viesť) slobodná a kritická diskusia. Biografia od Jana Nováka do takej debaty ponúka nesmierne cenný príspevok," domnieva sa redaktor.

"Kde sa Kundera schoval do svojich textov, postupuje Novák opačne s poľovníckou vášňou literárneho detektíva a jeho plnokrvná práce nastavuje nové meradlá žánru spisovateľského životopisu," uviedol ku knihe šéfredaktor Paseky Jakub Sedláček.