Print this page

V utorok bolo na ochorenie COVID-19 na Slovensko testovaných 41 ľudí, spolu sa včera na Slovensku urobilo 2296 testov.

Pozitívne testovanie bolo zachytené v týchto okresoch: Bratislava (14), Košice (8), Prievidza (7), Myjava (2), Veľký Krtíš (2), Žilina (2), Martin (2), Nové Mesto nad Váhom (1), Spišská Nová Ves (1), Dunajská Streda (1) a Trenčín (1).

Pozitívne testovaní boli ľudia vo veku od 9 do 67 rokov.

Dobrou správou je, že sa vyliečili ďalší pacienti. Ich počet stúpol o ďalších 16. Spolu je tak v našej krajine z ochorenia COVID-19 vyliečených 1660 ľudí.

V nemocniciach je s ochorením alebo s podozrením naň 25 pacientov, na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú dvaja ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie nepotrebuje žiadny človek s ochorením COVID-19.

Nahlásené potvrdené prípady ochorenia COVID-19 za včerajší deň sú zaznamenané zväčša ako import zo zahraničia, alebo ako aktívne dohľadané kontakty už potvrdených prípadov. V niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie. Osoby, ktoré prišli zo zahraničia, rešpektovali aktuálne platné opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR – príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR boli o ich príchode informované, osoby do času obdržania výsledkov testov zotrvali v domácej izolácii.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti, na jej vývoj reagujú rýchlo a pružne a prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni.

Väčší počet nahlásených potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 za včerajší deň zaznamenali vo svojej územnej pôsobnosti regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Prievidzi, Košiciach a Bratislave.

V prípade RÚVZ so sídlom v Prievidzi ide o aktívne dohľadané kontakty už potvrdených prípadov a importované prípady zo zahraničia. RÚVZ so sídlom v Prievidzi spolupracuje so samosprávami v jeho územnej pôsobnosti, spoločne sa zaoberajú epidemiologickou situáciou a z pohľadu prevencie posudzujú možnosť prijatia opatrení na lokálnej úrovni.

Potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach sú podchytené importované prípady zo zahraničia. Osoby zostali po príchode na územie SR v domácej izolácii.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave aktuálne vykonáva epidemiologické vyšetrovanie prípadov nahlásených v jeho územnej pôsobnosti.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR naďalej aktívne a dôsledne dohľadávajú úzke kontakty pozitívnych osôb, ktorým nariaďujú domácu izoláciu a zabezpečujú testovanie na ochorenie COVID-19.

Úrad verejného zdravotníctva SR opäť pripomína, že stále je potrebné správať sa zodpovedne, rešpektovať aktuálne platné opatrenia a dbať na účinné hygienické pravidlá, ako je dôkladné umývanie rúk, sociálny odstup od cudzích osôb, respiračná hygiena, nosenie rúšok v interiéroch, v preplnených priestoroch, vo verejnej hromadnej doprave, na miestach s vyššou koncentráciou ľudí a podobne.

Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. Rovnako odporúča zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí z rôznych oblastí Slovenska alebo aj zo zahraničia.