Print this page

Pred generačnou katastrofou kvôli dlhodobému uzavretiu škôl vinou pandémie covidu-19 varoval generálny tajomník OSN António Guterres. Ešte v polovici júla boli kvôli nákaze zatvorené školy asi v 160 krajinách, čo sa týkalo viac ako miliardy žiakov. Okrem toho už pred pandémiou nemalo prístup k vzdelaniu viac ako 250 miliónov detí. V USA a v Latinskej Amerike boli medzitým zaznamenané ďalšie desiatky tisíc nakazených, v Rusku tisíce. Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa doteraz koronavírusom SARS-CoV-2 na celom svete preukázateľne infikovalo viac než 18,3 milióna ľudí a takmer 700.000 ich zomrelo.

V Spojených štátoch sa za posledných 24 hodín vyskytlo viac ako 46.000 prípadov covid-19. Spolu je to už približne 4,7 milióna, približne štvrtina všetkých infikovaných na celom svete. Zomrelo ďalších 532 ľudí s covidom-19, spolu viac 155.000. Vyplýva to z údajov spomínanej univerzity.

USA sú zďaleka najhoršie zasiahnutou krajinou na svete ako čo do celkového počtu prípadov, tak pokiaľ ide o súvisiace úmrtia.

Brazília, ktorá je po USA druhou najviac postihnutou krajinou sveta, hlási ďalších 16.641 prípadov koronavirovej nákazy za posledný deň a 561 úmrtí. Celkový počet doteraz nakazených tak už v najľudnatejšej latinskoamerickej krajine prekročil 2,75 milióna.

Počet prípadov covidu-19 v celej Latinskej Amerike prekročil päťmiliónovú hranicu, uviedla agentúra Reuters na základe svojich prepočtov. Potvrdzuje sa tak, že ide o najhoršie zasiahnutý región sveta, obývaný 640 miliónmi ľudí. Už v sobotu v Latinskej Amerike prekročil počet obetí nákazy 200.000. V mnohých tamojších krajinách sa šírenie infekcie zrýchľuje, ale vlády chcú uvoľňovať protiepidemické opatrenia v záujme ekonomiky.

Päťmiliónovú hranicu počtu prípadov región prelomil po tom, čo ďalších viac ako 10.000 nových prípadov v pondelok oznámila Kolumbia. Tiež Mexiko v posledných dňoch hlási rekordné nárasty nakazených a v počte zomrelých už prekonalo Britániu, ktorú v tejto štatistike odsunulo na štvrtú priečku.

V Nemecku bolo za posledný deň hlásených 879 nových prípadov nákazy. Dohromady sa tak v krajine nakazilo už najmenej 211.281 ľudí, aspoň podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorý je súčtom prípadov hlásených z jednotlivých zdravotných úradov.

Štvrtý rekord v dennom prírastku nových prípadov počas jedného týždňa zaznamenalo Poľsko. Skoro tretina z 680 nových prípadov je zo Sliezska, ktoré susedí s Českom a ktoré sa potýka so šírením nákazy v uhoľných baniach.