Print this page

Polícia v Rumunsku našla ukradnuté vzácne knihy, vrátane prvých vydanie prác Galilea Galileiho a Isaaca Newtona. Oznámila to stanica BBC s tým, že okolo 200 vzácnych a cenných výtlačkov má hodnotu viac ako 2,5 milióny libier.

"Tieto knihy sú nesmierne cenné, ale dôležitejšie je, že sú nenahraditeľné a majú obrovský význam pre medzinárodné kultúrne dedičstvo," uviedol detektív Andy Durham z londýnskej metropolitnej polície.

200 ukradnutých vzácnych kníh, vrátane prvých vydaní Galilea Galileiho a Isaaca Newtona našla polícia v skrýši pod podlahou domu v oblasti Neamts na severovýchode krajiny. Zlodeji cenné knihy ukradli v januári 2017 zo skladu v londýnskej štvrti Feltham, kde zväzky čakali na prevoz k aukcii v americkom Las Vegas. Vyrezali otvory v streche a potom sa po lanách spustili dovnútra budovy, čím sa vyhli bezpečnostným senzorom. Von sa dostali rovnakou cestou.

Vyšetrovatelia neskôr zistili, že podozriví patria k rumunskému gangu, ktorý stojí za sériou vlámaní do britských skladov s hodnotným tovarom. Vlani polícia v rámci medzinárodnej spolupráce vykonala razie na 45 miestach v Británii, Rumunsku a Taliansku.

V stredu policajti ukradnuté knihy objavili v skrýši pod podlahou domu v oblasti Neamts na severovýchode Rumunska. V súvislosti s prípadom polícia obvinila trinásť ľudí, z ktorých dvanásť sa ku krádeži už priznalo.

Nájdený lup obsahuje okrem prvých výtlačkov prác Galileiho a Newtona napríklad tiež náčrty španielskeho maliara Francisca Goyu.