Print this page

Vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej po rokovaní s veliteľstvom OS SR:

Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl som dnes požiadala náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR generála Zmeka a veliteľa operácie Spoločná zodpovednosť brigádneho generála Ivana Pacha, aby ma informovali o stave pripravenosti tejto operácie.

Z celkového množstva potrebných odberných tímov je pripravených zhruba 60% na oba víkendové dni. Uvedený stav je platný menej ako 24 hodín pred spustením operácie. Dôvodom je najmä chýbajúci zdravotnícky personál. Cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska je teda podľa ich slov nenaplniteľný.

Z poskytnutých informácií je zrejmé, že v rámci celoplošného testovania nebude možné otestovať státisíce občanov, záujemcov o testovanie. Vzhľadom na uvedené som požiadala premiéra Igora Matoviča o nasledovné:

Realizovať testovanie tam, kde budú zabezpečené odbery – teda vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí o testovanie majú záujem. Zároveň takto zúročíme doposiaľ vykonané prípravné práce ozbrojených síl, samospráv a dobrovoľníkov a vynaložené materiálne a finančné zdroje.

Zároveň však žiadam ešte pred spustením testovania prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a netrestať následne ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú, alebo ktorí z iných dôvodov na test nemôžu prísť. Nemôžme pripustiť, aby státisíce občanov zostali pred testovaním v neistote.

Žiadam teda zrušiť kategorizovanie občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých, pretože na nich nevyšlo. Takýto následok v aktuálnej situácii rozdeľuje spoločnosť a to je to posledné, čo teraz potrebujeme.

V hre dnes už nie je len výsledok testovania, ale aj súdržnosť Slovenska a schopnosť obstáť pred ťažkou skúškou ďalších dní a týždňov. Plošným testovaním si nekupujeme priepustku, len rozkladáme riziko šírenia vírusu v čase a je na nás, aby sme tento čas využili zmysluplne.

Umožnime ľuďom, aby sa dobrovoľne otestovali. Občania, využite túto príležitosť vo vašej obci, meste, ak máte takúto možnosť. A to bez strachu a iba v záujme ochrany zdravia.