Print this page

Žlté pokladničky na Slovensku tento rok neuvidíte Foto: RTVS

Hodina deťom sa počas dvoch desaťročí svojej existencie stala symbolom spájania sa v prospech detí a mladých ľudí na celom Slovensku. Každoročne bolo možné práve v tomto období stretnúť v uliciach dobrovoľníkov so žltými pokladničkami, vyzývajúcich na podporu tohto charitatívneho projektu. Inak tomu nemalo byť ani dnes, vo štvrtok 19. novembra.

Pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace opatrenia však bohužiaľ túto pokladničkovú zbierku znemožnili uskutočniť. Nadácia pre deti Slovenska, ktorá verejnú zbierku Hodina deťom realizuje, tak o tento kľúčový deň prichádza.

Pokladničková zbierka Hodiny deťom sa od svojho vzniku v roku 2007 stala na Slovensku tradíciou. Dnes sa do nej zapájajú stovky dobrovoľníckych tímov, ktoré v tento deň umožňujú okoloidúcim v uliciach prispieť na dobrú vec ľubovoľnou sumou. Do jej aktuálneho 22. ročníka, ktorý sa mal uskutočniť práve dnes, mala Nadácia pre deti Slovenska prihlásených opäť viac ako 7 000 dobrovoľníkov z 322 miest a obcí celého Slovenská, ktorí boli tak, ako po minulé roky pripravení k ľuďom za každého počasia priniesť žlté pokladničky a svojou účasťou podporiť tento významný charitatívny projekt.

" Aktuálna situácia je mimoriadne náročná pre všetkých. Rovnako významne sa dotýka aj našej organizácie, napríklad aj skutočnosťou, že v tomto roku nemôžeme realizovať zbierku v uliciach, ktorá však tvorí kľúčovú časť príjmu Hodiny deťom. Je to pre nás o to ťažšie, že práve kvôli aktuálnej situácii enormne stúpa počet detí v akútnom ohrození – či už hovoríme o domácom násilí, zneužívaní, nedostatočnom prístupe ku vzdelaniu, alebo zdravotnej starostlivosti a teda priamo úmerne narastá potreba pre pomoc a podporu. Preto by som chcel každého, kto je schopný a ochotný nás podporiť aj napriek týmto ťažkým časom poprosiť aby tak urobil, či už prostredníctvom online daru, zaslaním darcovskej sms alebo vkladom na účet. Pomoc v súčasnosti potrebujeme viac, ako kedykoľvek predtým a budeme za ňu nesmierne vďační,” vraví Ondrej Gallo, riaditeľ Nadácie pre deti Slovenska.

Zbierku, ktorá dlhé roky spája celé Slovensko, podporuje už od jej vzniku množstvo známych osobností z kultúrneho, športového či spoločenského prostredia. Rovnako sa každoročne môže zbierka realizovať aj vďaka podpore firemného sektora. Už od uplynulého roka je generálnym partnerom Hodiny deťom, spoločnosť PEPCO, ktorej je vízia tohto projektu mimoriadne blízka.
„Teší nás, že sa PEPCO mohlo stať súčasťou takéhoto pekného a zmysluplného projektu. Sme spoločnosťou, ktorá sa prostredníctvom svojich výrobkov stará o celú rodinu, najmä však o deti. Partnerstvo s Nadáciou pre deti Slovenska nám umožňuje byť súčasťou ich ďalšieho rozvoja, či už v oblasti zdravia, vzdelávania, bezpečia alebo vzťahov. Sme hrdí, že aj v tomto mimoriadne náročnom období môžeme pomôcť Hodine deťom aj naďalej fungovať,“ hovorí Nikoleta Bobeničová, Marketing Manager spoločnosti PEPCO.

Hodina deťom sa zameriava najmä na podporu organizácií, ktoré pomáhajú deťom v krízových situáciách a akútnom ohrození. V uplynulom ročníku to bolo 12 projektov z celého Slovenska, medzi nimi napríklad n.o. Alžbetka, ktorá bojuje proti sociálnemu vylúčeniu detí a mladých ľudí žijúcich v chudobe; KASPIAN, zameraný na minimalizovanie negatívnych dopadov krízy vyvolanej pandémiou na deti a mládež v ohrození; Centrum Koburgovo pre deti z marginalizovanej rómskej komunity, či EDI Slovensko na podporu detí a mladých ľudí s poruchami príjmu potravy.

Hodina deťom je celoročná verejná zbierka a najstarší program Nadácie pre deti Slovenska, ktorý od roku 1999 podporuje projekty pre deti a mladých ľudí na celom Slovensku. Hodina deťom prepája tých, ktorí potrebujú pomoc, s tými, ktorí im ju môžu a chcú poskytnúť. Prostredníctvom zbierky sa v priebehu 21 rokov podarilo podporiť už 1 753 projektov.
Darcom Hodiny deťom sa môže stať ktokoľvek zaslaním darcovskej SMS v hodnote 4 EUR na číslo 800, alebo ľubovoľným online darom na www.hodinadetom.sk.