Print this page

Premiér Igor Matovič zverejnil svoju výzvu na návrat detí do škôl:


Status premiéra:

DETI PATRIA DO SKÔL ... nehľadajme výhovorky a poďme im pomôcť, prosím
Patria deti do škôl? Patria. Preto som pred mesiacom prišiel s návrhom na tzv. Komunitné testovanie s cieľom dostať od 30. novembra všetky deti do škôl. Bohužiaľ, našim koaličným partnerom bol tento plán verejne ponížený a zamietnutý. Minulý týždeň však Ústredný krízový štáb (UKŠ) prijal rozhodnutie, že tzv. Komunitné testovanie škôl je naozaj reálna cesta, ako školy otvoriť a udržať ich pre deti covid-bezpečné počas nasledujúcich mesiacov pandémie.
ÚKŠ preto poveril ministerstvo školstva vypracovať plán, ako umožniť tým deťom z ll. stupňa ZŠ a stredných škôl, ktoré sa podrobia testovaniu, aby mohli byť prítomné priamo na výučbe vo svojej škole. S tým, že ostatným deťom by bola naďalej poskytovaná výučba dištančnou formou.
Ozvali sa oficiálni zástupcovia škôl, že nie sú schopní nič také zorganizovať, ozvali sa tí aj oní ... jednoducho samé výhovorky a mňa to už prestalo úúúprimne baviť. Jednoducho - miesto snahy a plánu, ako školy podľa rozhodnutia ÚKŠ otvoriť, len spŕška samých výhovoriek, ako sa to nedá, nedá, nedá.
Oslovil som preto priamo viacerých riaditeľov a zriaďovateľov škôl či naozaj nevedia zorganizovať bezpečné otvorenie škôl podľa zadania ÚKŠ. Odpoveď? Veľmi by chceli a všetko pre to urobia, len potrebujú noty. Preto som sa rozhodol, všetkým spochybňovačom a vyhováračom osobne dokázať, že ak existuje úprimná snaha deťom pomôcť, všetko sa dá ... len treba naozaj chcieť = rozhodol som sa zorganizovať pilotné otvorenie škôl doslova s pár ľuďmi priamo z Úradu vlády.
Potom, ako som oznámil úmysel dostať deti do škôl, sa spustila lavína dopytov z desiatok ďaľších škôl z celého Slovenska, že aj oni by sa radi pridali. Volali, písali, volajú a píšu riaditelia, rodičia, starostovia či primátori. A priamo aj deti či študenti. Priznávam, teší ma to, lebo už len ten záujem svedčí o tom, že nie neustále výhovorky, ale vykásané rukávy sú cesta, ako deti do škôl dostať.
Dávame dokopy všetky inštrukcie, povolenia, žiadosti, zmluvy, organizujeme mimoriadne zasadnutie vlády, zabezpečujeme testy, prijatie uznesení a potrebnej vyhlášky. Za dva dni chceme urobiť to, čo mohlo byť už dávno týždne hotové. Držte palce, aby sme všetko so cťou stihli, cez víkend testovali a od pondelka prvé deti do škôl nastúpili.
Zatiaľ chystáme otvorenie len cca 10 škôl, ktoré sme prvé kontaktovali, a ktoré prejavili ochotu. V prípade, ak stihneme všetko nachystať do zajtra doobeda a budeme považovať za bezpečné, aby sa zapojili aj všetky ostatné školy, ktoré sa zapojiť chcú a vedia, zajtra poobede túto možnosť zverejníme a poskytneme k tomu všetko potrebné ... a možno otvoríme aj stovky odvážnyych škôl.
ps. Prečo som najprv oslovil školu, kde chodí Rebeka a Klárka? Lebo, ak všade počúvam, ako sa to nedá ... tak, logicky, najprv zavolám do školy, ktorú mám najbližšie (300m) od domu, aby mi povedali, či sa to fakt nedá ... a keď mi povedia, že do toho chcú ísť, tak im, logicky, zrazu nepoviem, že vy nemôžete, "lebo Rebeka a Klárka" ... to však hlupák nepochopí.
ps2. Ak sa aj vy zaujímate o otvorenie vašej školy, tu je stručné zadanie ÚKŠ voči ministerstvu školstva, ktoré malo splniť: 1) škola (zriaďovateľ) si musí vedieť zorganizovať pravideľné pretestovanie všetkých žiakov ll. stupňa ZŠ (alebo strednej školy) a aspoň jedného rodiča žijúceho v spoločnej domácnosti plus všetkých zamestnancov školy; 2) následne škola umožní všetkým žiakom s negatívnym výsledkom na Covid-19 prezenčnú výuku priamo v škole a ostatným žiakom zabezpečí dištančné vzdeľávanie; 3) štát poskytne škole antigénové testy a predbežne 5 eur na test ako príspevok na zabezpečenia výdavkov s testovaním.