Výber 15 najlepších kníh roka, ktoré odporúčajú vydavatelia

Výber 15 najlepších kníh roka, ktoré odporúčajú vydavatelia Koláž Martinus

Výber najlepších kníh roka doplnili svojimi tipmi aj významní slovenskí vydavatelia. Zamerali sa na knižné novinky posledných mesiacov tohto roka – keďže práve oni sú tí prví, ktorí sa s knihami zoznámia. Inšpirujte sa odporučeniami Gabriely Belopotockej, Mária Gešvantnera, Nataši Juráčkovej a Filipa Ostrowskeho. Kolekciu roka 2018 zostavila Anna Porubcová z Martinusu.

Fredrik Backman - My verzus vy 

"Backman je láska. Milujem jeho štýl písania, jeho humor a aj to, že každá kniha má silnú myšlienku. Zamilovala som si ho od knihy Muž menom Ove a stále to trvá. Tento rok sme vydali jeho knihu Medveďovce a novinka My verzus vy je jej voľným pokračovaním. Ani v tomto príbehu nechýba vtip, samozrejme silná emócia a miestami si asi aj poplačete," povedala Gabriela Belopotocká, Ikar.

Bill Clinton, James Patterson - Prezident je nezvestný

"Nie som fanúšikom politických trilerov, ale táto kniha (aj keď sa vyznačuje expresívnym štýlom typickým pre amerických autorov) je veľmi dobre napísaná. Keď sa do nej začítate, neviete sa odtrhnúť a dočítate ju veľmi rýchlo. Má všetky atribúty kvalitného bestselleru, nečudo, že v Amerike sa bestsellerom už stal," hovorí Gabriela Belopotocká, Ikar.

Paulo Coelho - Hippie

"Táto kniha je obsahovo iná ako autorove ostatné knihy. Ide o životopis, no je napísaný typickým „coelhovským“ štýlom, ktorý mám rada. Kniha je z obdobia hippies a zoznamuje nás s autorovými osobnými skúsenosťami," Gabriela Belopotocká, Ikar.

Odporúčame aj: Martinus: Výber 18 najlepších kníh a trénerov na cvičenie doma

Július Satinský, Lucia Molnár Satinská (editor) - Gundžovníky

"Zrejme vizuálne aj čitateľsky „najvypiplanejšia“ kniha tejto jesene. Ktosi povedal, že my máme Facebook a Julo mal Gundžovník. Časopis plný aktualít a klebiet z Československa aj vlastnej obývačky, ktorý od 60-tych rokov 20. storočia posielal švagrom v emigrácii. To všetko opísané originálnym pohľadom pozorovateľa z Dunajskej ulice — navyše s jeho vlastnými ilustráciami," hovorí Nataša Juračková, Slovart.

Neal Shusterman - Kosec

"Táto nová séria z young adult literatúry vás dostane. Odohráva sa vo svete, kde neexistujú vojny, hlad ani choroby. Nič však nie je také ružové, ako sa na prvý pohľad zdá. Umierať sa musí, a preto jediní, kto má právo ukončiť niečí život, sú „kosci“, ktorí populáciu raz za čas preriedia. Redaktorka ma na to tak navnadila, že si ju prečítam aj ja — chronický nečitateľ dystopií," hovorí Nataša Juračková, Slovart.

Patrick Ness - Naším nebom bol oceán

"S Patrickom Nessom som mal tú česť stretnúť sa osobne. Je to autor, z ktorého cítiť vášeň pre všetko, čo robí a píše. Asi aj preto sú jeho knihy také skvelé. Aj keď sú určené pre mladšiu vekovku, nemôžem sa dočkať jeho novinky. Podľa úryvkov, čo som mal šancu si prečítať, to bude veľká nádhera!" hovorí Mário Gešvantner, Albatros.

Simon Stålenhag - Pasáž 

"Toto bude veľká chuťovka. Sčasti poetický, sčasti kruto realistický príbeh putovania tínedžerky a jej priateľa robota v postapokalyptickej Amerike, kde väčšina ľudí žije len vo virtuálnej realite. Naozaj nádherná a výpravná art kniha s magickými ilustráciami," Mário Gešvantner, Albatros.

Truman Capote - Chladnokrvne

"Od začiatku sme vedeli, že román Chladnokrvne chceme vydať. Ide o jedno z najväčších literárnych diel 20. storočia. Potvrdilo sa, že pravda môže byť oveľa prekvapivejšia než fikcia. Práca na príbehu vraždy, ktorá otriasla Amerikou, Capoteho totálne zničila. Odvtedy už nenapísal nič, čo by sa vyrovnalo jeho najznámejším dielam, akými sú napríklad Raňajky u Tiffanyho. Sme nesmierne radi, že Truman Capote sa stane jedným z našich prekliatych reportérov," Filip Ostrowski, Absynt.

Edward St. Aubyn - Patrick Melrose: Nerieš to

"Túto pentalógiu sme sa rozhodli vydať ešte predtým, než vznikol megaúspešný seriál. Rozpráva príbeh aristokrata, ktorý odhaľuje krutú pravdu o britskej smotánke. Už dlhšie sme sa pohrávali s myšlienkou vydať knižnú sériu na pokračovanie, a tak sa nám zdalo, že Patrick Melrose by mohol byť našou Elenou Ferrante. Len trochu ostrejší a horkejší. Ako absint," Filip Ostrowski, Absynt.

Gabriela Futová, Katarína Škorupová -Hups, Rups a Šups

"Čítate si knihu, keď tu zrazu preklep ako hrom. Ak ste to doteraz pripisovali za vinu redaktorom vo vydavateľstve – chyba! Kto za to môže, objasní malým aj veľkým čitateľom novinka Kataríny Škorupovej a Gabriely Futovej Hups, Rups a Šups o tlačiarenských škriatkoch s krásnymi ilustráciami Kataríny Ilkovičovej," Nataša Juračková, Slovart.

Sarah Perry - Had z Essexu

"Najskôr ma zaujala obálka, potom príbeh a nakoniec označenie britská kniha roka 2016. Historické romány nečítam často, ale tento ma dostal. Láska, priateľstvo a tajomná obluda kdesi na anglickom vidieku, no neznie to lákavo?" Mário Gešvantner, Albatros.

Tom Hanks - O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch

"Toma Hanksa rešpektujem ako herca a podľa toho, čo som o ňom čítal, je to aj príjemný človek, normálny, bez hviezdnych manierov. Zbiera písacie stroje a práve tie hrajú dôležitú úlohu v jeho poviedkach. Úprimných, citlivých, napísaných s empatiou a humorom," Mário Gešvantner, Albatros.

Gellert Tamas - Laserový muž

"V jednom interview so Stiegom Larssonom ma upútala zmienka o reportážnej knihe Laserový muž. Autor svetoznámej série Milénium v spomínanom rozhovore ľutuje, že ju nenapísal on sám. Kniha drží v napätí po celý čas, pohltí viac ako mnohé severské kriminálky a pritom vôbec nejde o vymyslený príbeh. V prípade tejto reportáže platí dvojnásobne naša mantra: dobrá reportáž je detektívka bez fikcie," Filip Ostrowski, Absynt.

Eva Umlauf - Číslo na tvojom predlaktí je modré ako tvoje oči

"Túto knihu nám odporučil známy slovenský spisovateľ a okamžite ma chytila za srdce. Je to príbeh silnej ženy, ktorý v sebe nesie posolstvo o hrozivej minulosti dôležité pre všetkých v súčasnosti i budúcnosti. Verím, že osud Evy Umlauf čitateľov pohltí rovnako ako mňa," Filip Ostrowski, Absynt.

Rodinná Biblia

"Veľmi sa teším na Rodinnú bibliu, ktorú vydávame. Biblia je pre mňa vždy srdcovou záležitosťou. Pred dvomi rokmi sme vydali Rodinnú Bibliu, viazanú v koži ako limitovanú edíciu. Teraz ju uvádzame na trh s novou technickou špecifikáciou, vďaka čomu je cenovo prístupnejšia. Osobne si neviem predstaviť krajší vianočný rodinný darček," Gabriela Belopotocká, Ikar.