Print this page

Štyria bývalí ruskí policajti, ktorí sú podozriví, že podstrčili drogy novinárovi Ivanovi Golunovovi, na súde trvali na svojej nevine. Proces s nimi sa začal dnes, informovala agentúra AFP.

 Golunov bol zadržaný vlani v Moskve a polícia oznámila, že v jeho byte a batohu našla drogy.

Novinár, ktorý pracuje pre investigatívny server Meduza a venuje sa korupčným kauzám v štátnej a komunálnej správe, tvrdí, že mu policajti drogu podstrčili. Jeho prípad bol už vlani odložený a Golunov prepustený.

Prípad vyvolal značnú pozornosť a kritiku na adresu policajnej praxe. Bolo kvôli nemu obvinených päť policajtov, ktorí sú stíhaní za zneužitie právomocí, falšovanie dôkazov, obchod s drogami a za účasť na organizovanom zločine. Hrozí im niekoľkoročné väzenie.

Prokurátor dnes policajtov obvinil, že si nelegálne obstarali kokaín a mefedrón, ktoré potom podstrčili v novinárovom byte.

Igor Ljachovec, ktorý je považovaný za hlavného aktéra podvodu, na svoju obhajobu povedal, že konal "legálne a opodstatneným spôsobom". Jeden z policajtov sa priznal a od februára je v domácom väzení, zvyšní štyria sú v provizórnej väzbe a obvinenia odmietajú.

Agentúra AFP označuje stíhanie policajtov za výnimočné, pretože v Rusku polícia bežne pripisuje drogové delikty kritikom, ktorých je potrebné sa zbaviť, alebo ich využíva na splnenie kvót na zatýkanie.