Print this page

Ľudia, ktorí prekonali chorobu covid-19, budú voči nej s vysokou pravdepodobnosťou imúnny najmenej päť mesiacov. Vyplýva to z britskej štúdie, o ktorej dnes informovala agentúra Reuters. Podľa vedcov však existujú dôkazy, že aj ľudia s protilátkami v tele môžu koronavírus ďalej prenášať a šíriť.

 

Štúdia britskej vládnej zdravotníckej agentúry Public Health England (RP) ukazuje, že opätovné nakazenie koronavírusom u ľudí, ktorí prekonali covid-19 a vytvorili si protilátky, je veľmi zriedkavé. Z 6614 ľudí, prevažne britských zdravotníkov, ktorí sa zúčastnili štúdie, sa ich znovu nakazilo len 44.

Odborníci ale upozorňujú, že podľa výsledkov štúdie, je teraz riziko opätovnej infekcie u ľudí, ktorí sa nakazili za prvej vlny pandémie vlani na jar, pomerne vysoké. Zmieňujú tiež, že ľudia s imunitou, ktorú získali po prekonaní covidu-19, môžu vírus SARS-CoV-2 prenášať v nose a hrdle, a neúmyselne ho tak šíriť.

"Vieme teraz, že u väčšiny ľudí, ktorí sa vírusom nakazili, sa vyvinuli protilátky, a oni sú tak chránení pred opätovným nakazením, ale nie je to stopercentné. Tiež zatiaľ nevieme, ako dlho tá ochrana trvá," povedala Susan Hopkinsová z RP, ktorá je spoluautorkou štúdie.

"Takže ak si myslíte, že už ste chorobu prekonali, a ste tak chránení, vedzte, že je vysoko nepravdepodobné, že sa u vás vyvinie závažná infekcia. Existuje ale stále riziko, že vírus chytíte a prenesiete na iných," dodala Hopkinsová.

Odborníci upozorňujú, že vo svojej štúdii neskúmali protilátky, ktoré sa vytvoria po imunizácii proti covidu-19. Tým sa chcú venovať v následnom výskume. Zistiť v ňom chcú aj to, či môžu protilátky po prekonaní covidu-19 v tele vydržať aj dlhšie ako päť mesiacov.