Gustáv Husák v cykle Slovenský panteón aj s uvedením filmu Toman už v nedeľu na Jednotke (VIDEO)

Pred viac než 100 rokmi sa v bratislavskej Dúbravke narodil človek, ktorý dlhé roky formoval osud celého Československa. Bol generálnym tajomníkom ÚV KSČ i prezidentom ČSSR. Príbeh Gustáva Husáka prinesie na obrazovky Jednotky RTVS ďalšia dokudráma z cyklu Slovenský panteón už v nedeľu 21. februára o 20.30 h.

Postavu Husáka v mladšom i staršom veku stvárnia herci Tomáš Pokorný a Stano Král. „Príležitosť stvárniť Gustáva Husáka v cykle Slovenský panteón som dostal po jeho stvárnení vo filme Dubček, kedy mi produkcia oznámila, že sa im zdám ideálnym predstaviteľom tohoto politika, čo ma do istej miery prekvapilo, ale aj mimoriadne potešilo. Pri stvárnení postavy sa postupovalo veľmi zodpovedne. Produkcie si uvedomovali, že ide o veľmi známeho politika, ktorý bol tisíckrát na obrazovke,“ hovorí o hereckej úlohe Stano Král.

Nakrúcanie dokudrámy sa odohrávalo na rôznych miestach v Bratislave – vo vile na Kalvárii, v Primaciálnom paláci, na Hlbokej ulici, v budove Ministerstva zahraničných vecí – v bývalej budove ÚV KSS. Štáb nakrúcal aj v Železničnej nemocnici či vo väznici v Leopoldove. Komentárom divákov v cykle sprevádza Dušan Jamrich a moderátorom je Štefan Chrappa. Zaujímavé informácie prinesú aj historik SAV PhDr. Stanislav Sikora či historik Mgr. Michal Macháček, PhD..

Ďalšiu časť z cyklu Slovenský panteón odvysiela RTVS na Jednotke už v nedeľu 21. februára o 20.30 h. Najbližšiu časť vo vysielaní doplní aj historická filmová dráma Toman v hlavnej úlohe s Jiřím Macháčkom. Film o skutočnej rozporuplnej osobe Zdeňkovi Tomanovi, ktorý významne ovplyvnil politický vývoj v Československu v rokoch 1945 až 1948, prinesie Jednotka v nedeľu o 21.20 h. Všetky už odvysielané časti Slovenského panteónu nájdu diváci kedykoľvek aj v archíve na webe RTVS.sk.