Print this page

Dôležité: Od pondelka 22. januára platia nové pravidlá vychádzania podľa okresov (ZOZNAM)

Od 22. februára platí nové rozdelenie okresov podľa epidemiologickej rizikovosti, ktoré zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky 16. februára. Od zaradenia okresu do stupňa varovania závisí okrem iného otváranie škôl, ale aj to, ako často je potrebné absolvovať test na covid-19 na cestu do práce. Ak je to možné, mali by ste pracovať z domu.


❗️Na uplatnenie viacerých výnimiek zo zákazu vychádzania (napríklad cesta na poštu, úrad, do banky, záhradkárstva či čistiarne) je potrebný maximálne 7 dní starý test na celom Slovensku bez ohľadu na to, v ktorom okrese bývate.
Podľa celonárodných kritérií covidového automatu je celé Slovensko naďalej v čiernej fáze. Regionálne to vyzerá takto:
V RUŽOVEJ farbe (I. stupeň varovania) nie je ani jeden okres.
➡ Platnosť testu v zamestnaní: 21 dní.
V ČERVENEJ farbe (II. stupeň varovania) sa nachádza 10 okresov: Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník.
➡ Do zamestnania postačuje negatívny test nie starší ako 14 dní.
V BORDOVEJ farbe (III. stupeň varovania) je 50 okresov: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice - okolie, Krupina, Levice, Levoča, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Zámky, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senec, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žilina.
➡ Do práce sa vyžaduje test nie starší ako 7 dní.
V ČIERNEJ farbe (IV. stupeň varovania) sa nachádza 19 okresov: Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Revúca, Rožňava, Šaľa, Snina, Trnava, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce, Zvolen.
➡ Do práce je potrebný negatívny test nie starší ako 7 dní.
PRACOVNÍCI ŠKÔL A ŠKOLSKÝCH ZARIADENÍ
Do zamestnania potrebujú test nie starší ako 7 dní vo všetkých okresoch.
CESTA DO PRÍRODY
➡ Potvrdenie o negatívnom teste na cestu do prírody a individuálny šport nepotrebujete v rámci okresu.
➡ Povolené sú cesty do prírody aj do iných okresov, avšak tu sa už musia vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom nie starším ako 7 dní.
➡Výnimkou sú čierne okresy, kde je zakázaný vstup aj výstup na účel cesty do prírody.
KTO NEPOTREBUJE TEST
▪️osoby s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace
▪️ľudia zaočkovaní druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, po ktorej uplynulo aspoň 14 dní
▪️osoby, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu
▪️Žiaci materskej školy, prvého stupňa základnej školy alebo žiaci špeciálnej školy a školského zariadenia negatívny test v škole nepotrebujú, musí ho však mať jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti. Prípadne má zákonný zástupca niektorú z výnimiek.
▪️Pre účel cesty do prírody mimo okres nepotrebujú test ani deti do 15 rokov, seniori nad 65 rokov, ŤZP osoby na vozíčku, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a so závažnou poruchou autistického spektra.
▪️V prípade detí do 10 rokov a osôb nad 65 rokov neplatí povinnosť preukázať sa negatívnym testom pri vstupe do aktuálne otvorených prevádzok (obchody, knižnice, pošta a iné).