WSJ: V Brazílii vyčíňa variant covidu-19, ktorá ohrozuje celý svet

Brazília bojuje proti novej variante covidu-19 z Amazónie, ktorá by mohla ohroziť celý svet. Táto latinskoamerická krajina je domovom len necelých troch percent svetovej populácie, ale v súčasnosti na ňu pripadá takmer tretina denných prípadov úmrtia na covid-19 - a za tento vysoký počet je zodpovedný prevažne nový variant infekcie. V Brazílii už po nákaze koronavírusom zomrelo viac než 312.000 ľudí a denne pribúda viac ako 3000 ďalších obetí; horšie na tom sú len oveľa Ľudnatejšie Spojené štáty, napísal server The Wall Street Journal.

 

"Sme tu v zákopoch a vedieme vojnu," povedala Andreia Cruzová, 42-ročná sestra na pohotovosti nemocnice v juhobrazílskom meste Porto Alegre. Len počas posledných troch týždňov v štáte Rio Grande do Sul zomrelo po nákaze koronavírusom na 5000 ľudí - viac ako za posledné tri mesiace uplynulého roka.

Šírenie vírusu v Brazílii môže túto krajinu s 213 miliónmi obyvateľov zmeniť na globálne riziko pre verejné zdravie. Takzvaný kmeň P.1, ktorý už bol zistený v 20 krajinách a minulý týždeň sa jeho výskyt potvrdil v New Yorku, je podľa novej štúdie až 2,2 krát nákazlivejší než predchádzajúce verzie koronavírusu. U tohto kmeňa je tiež až o 61 percent vyššie riziko, že sa ľudia nakazia opakovane.

Kmeň P.1 je teraz zodpovedný za väčšinu novo nakazených v Brazílii, kde mnoho lekárov uvádza, že prijímajú vyšší počet mladších a inak zdravých pacientov. Zhruba 30 percent ľudí, ktorí po nákaze koronavírusom umierajú, je teraz mladších ako 60 rokov.

Odborníci na otázky verejného zdravia varujú, že nejde len o brazílsku krízu, a poukazujú na všeobecnú ľahostajnosť v USA i ďalších krajinách voči rizikám, ktoré plynú z Latinskej Ameriky a ďalších nenaočkovaných oblastí sveta. Brazília zatiaľ plne naočkovala necelé dve percentá populácie.

"Objavujú sa tlaky na vyhlásenie, že pandémia už skončila, ale koniec ešte nie je," povedal epidemiológ Harvardskej univerzity William Hanage. "Desím sa pomyslenia, čo sa stane, či sa P.1 podarí preniknúť na miesta, ktoré ešte nejakú dobu pokrytie očkovaním nebude," dodal.

V nemocnici Moacyr Scliar v meste Porto Alegre sa lekári snažia postarať o čo najväčší počet pacientov, z ktorých mnohí musia celé dni spať na stoličkách, zatiaľ čo lapajú po dychu v rozpálenom nemocničnom krídle. "Keď sa pohnem, búši mi srdce a ťažko sa mi dýcha," povedala 30-ročná Jeanne Silvaová s tvárou skrivenú bolesťou, ktorá už 30 hodín presedel v kresle s kyslíkovými hadičkami v nose. "Som vydesená," dodala.

Vedci uvádzajú, že podľa predbežných štúdií sú existujúce vakcíny, ktoré sa vo svete používajú, účinné aj proti kmeňu P.1. Budú ale potrebné ďalšie štúdie, ktoré overia, či nový variant znižuje ich účinnosť. Čím dlhšie bude mať koronavírus príležitosť sa šíriť a mutovať, tým vyššia je možnosť, že sa objaví ešte agresívnejší kmene ohrozujúci pokrok očkovania v USA i na ďalších miestach.

Ešte znepokojujúcejšia je skutočnosť, že už začal mutovať aj samotný variant P.1 a vykazuje zmeny, ktoré by ju mohli urobiť ešte nákazlivejším, uviedol Felipe Naveca, ktorý pracuje pre zdravotnú Nadáciu Oswalda Cruza a viedol jeden z prvých výskumov P.1. "Ak koronavírusu nezabránime v obehu, neprestane sa vyvíjať," dodal.

Laxný prístup k noseniu rúšok či respirátorov, nedodržiavanie spoločenských odstupov a pomalé spustenie očkovania pomohli Brazílii zmeniť v dokonalú liaheň nových variantov vírusu, uvádzajú vedci. Kmeň P.1 sa prvýkrát objavil v priemyselnom Manause, odkiaľ ho pravdepodobne vodiči nákladných automobilov nevedomky pomohli rýchlo rozšíriť po celej krajine.

Tento kmeň sa objavil neskôr ako britská varianta B.1.1.7 a stále zostáva do istej miery záhadou - čiastočne preto, že Brazília vykonáva podstatne menej testov ako Británia, a údajov je teda menej. Zatiaľ čo vedci vedia, že P.1 je nákazlivejší a náchylnejší k opakovaným nákazám, zatiaľ nedospeli k jednoznačnej odpovedi, či je tiež viac smrtiaci.

Lekári v celej Brazílii, s ktorými hovorili novinármi denníka WSJ, však potvrdzujú, že riziká kmeňa P.1 sú zjavné a značné. "Máme tu pacientov, ktorí nie sú obézni, nemajú ďalšie pridružené choroby a nie sú starí, a napriek tomu ich vírus premôže," povedal doktor Diego Montarroyos Simes z jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocnici v severovýchodnom meste Recife.