Print this page

Cestu Igora Matoviča do Moskvy v aktuálnej napätej politickej situácii na Ukrajne hodnotí poslanec Tomáš Valášek na facebooku takto:

Let Igora Matoviča do Moskvy bude mať trojaký dopad na slovenskú domácu a zahraničnú politiku.

1. Búra mýty o „odstúpení“ ex-premiéra. Oni vždy stáli na hlinených nohách, lebo minister financií je druhý najmocnejší muž vlády a cez peniaze nepriamo kontroluje iných ministrov. Ale táto cesta potvrdila, že pre ex-premiéra je aj táto dôležitá agenda len pridruženou činnosťou a mieni sa naďalej venovať aspoň časti tém, ktorú riešil ako premiér. Bude akýmsi ministrom pre čokoľvek sa mu zachce a vláda Igora Matoviča ostáva vládou Igora Matoviča.

2. Stavia Za ľudí a SaS do nemožnej situácie a zvyšuje pravdepodobnosť ďalšej krízy či kolapsu vlády. Od cesty budú chcieť dať ruky preč, ale to celkom nejde. O zahraničných cestách ministrov rozhoduje vláda (včera to na programe nebolo, tak zrejme príde dodatočná žiadosť o schválenie cesty). Tam síce môžu Ivan Korčok, Mária Kolíková a Veronika Remišová zahlasovať proti, ale budú prehlasovaní. Igor Matovič letí do Moskvy aj v ich mene, či chcú alebo nechcú.

3. To asi najdôležitejšie: ako naloží Igor Matovič s otázkou ruských vojsk na hranici Ukrajiny? Letí tam v čase, kedy Moskva nazhromaždila najviac vojsk od intervencie na východe Ukrajiny v r. 2014. Za týchto okolností, keď vysoký predstaviteľ členskej krajiny EÚ a NATO navštívi Moskvu, nemôže sa tváriť, že ho dianie na Ukrajine nezaujíma. Ako minimum by mal Igor Matovič podporiť dlhodobú slovenskú, európsku a aliančnú pozíciu, že Rusko je v tomto konflikte agresorom a malo by jednotky z hranice stiahnuť a kontrolu nad hranicou navrátiť Ukrajine.

Čokoľvek iné znamená ísť proti záujmom Slovenska. A teraz: aká je pravdepodobnosť, že Igor Matovič urobí to, čo sa od vysokého predstaviteľa západného štátu v tejto situácii očakáva?
EDIT: počúvam chýry, že vláda cestu neschválila, čo hodnotenie mení, ale iba čiastočne. Vláda má teda vo svojich radoch ministra, ktorý sa necíti byť viazaný rozhodnutiami vlády? A v koho mene presne teda rokuje? Tie Sputniky plánuje kúpiť ako súkromná osoba? Čím viac sa dozvedáme, tým zvláštnejšie tá cesta vyzerá.