Print this page

STANOVISKO Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka k tvrdeniam poslanca G. Gyimesiho.

"Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam poslanca G. Gyimesiho, podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva na dnešnom rokovaní ministra financií v Budapešti predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa týchto rokovaní nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov," vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zároveň potvrdzuje, že minister financií SR Igor Matovič rozhodol, že na jeho rokovaniach s maďarskými partnermi sa nezúčastní zástupca Veľvyslanectva SR v Budapešti.
"Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie je krajne netradičný postup, nakoľko ide o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska. Slovenská diplomacia je profesionálna a lojálna voči záujmom Slovenskej republiky. Preto nevidím dôvod na jej obchádzanie pri pracovných cestách do zahraničia. Za slovenskou zahraničnou službou pevne stojím a verím, že nie som sám spomedzi členov vlády, kto ma voči nej plnú dôveru," uviedol minister I. Korčok.