Print this page

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dnes odsúdil Turecko za porušovanie práv známeho novinára a spisovateľa Ahmeta Altana. Toho Ankara drží vo väzbe kvôli obvineniu z účasti na neúspešnom vojenskom puči z roku 2016. Podľa súdu v Štrasburgu sú ale obvinenia úplne neopodstatnené, uviedla agentúra AFP. Súd dospel k podobnému záveru aj prípade ďalšieho väzneného tureckého novinára Murata Aksoya. V oboch prípadoch má Turecko novinárov odškodniť.

 

Podľa rozsudku ESĽP "nič nepreukazuje, že by aktivity žalujúceho (Ahmeta Altana) boli uskutočnené s cieľom zosadiť tureckú vládu". Súd v Štrasburgu teda mieni, že názory spisovateľa nemôžu predstavovať "dôvodné opatrenia", kvôli ktorým by bola právne podložená väzba. Turecko podľa súdu porušilo spisovateľovo právo na slobodné vyjadrenie a právo na bezpečnosť a osobnú slobodu. Obmedzilo aj jeho právo na obhajobu tým, že mu neposkytlo celé znenie spisu, dodali sudcovia.

Altan bol v Turecku opakovane súdený kvôli údajnému podielu na neúspešnom vojenskom puči z roku 2016. Pôvodne bol odsúdený na doživotie, rozsudok ale zrušil kasačný súd a vrátil kauzu na prerokovanie nižšej inštancii. Tá v roku 2019 spisovateľa odsúdila k desiatim rokom odňatia slobody a umožnila podmienečné prepustenie Altana na slobodu. Kvôli odvolaniu prokurátorov bol však spisovateľ krátko na to znovu uväznený a posudzovanie jeho prípadu stále neskončilo.

"Neexistovali pádne dôvody pre podozrenie, že sa pán Aksoy dopustil trestného činu," uviedol v dnešnom verdikte súd v prípade ďalšieho tureckého novinára väzneného kvôli obvineniu z účasti na vojenskom prevrate. Jemu turecké súdy vymerali trest dvoch rokov odňatia slobody. Niektorým sťažnostiam Aksoya dal za pravdu aj turecký ústavný súd.

Turecké úrady vinní zo zosnovania neúspešného vojenského prevratu organizáciu vedenú islamským klerikom Fethullahom Gülenom. Duchovný, ktorý žije v USA, ale obvinenia odmieta.

Kvôli údajnej účasti na prevrate tureckí žalobcovia obvinili a nechali v posledných piatich rokoch uväzniť tisíce ľudí. Kvôli údajnému členstvo v Gülenovej organizácii dnes turecká polícia zatkla viac ako 80 vojakov, uviedla agentúra EFE. Celkovo sa v tejto súvislosti uskutočnilo v Turecku podľa agentúry AFP najmenej 290 procesov a boli udelené tresty bezmála 4500 ľuďom, z toho takmer 3000 ľudí dostalo doživotie. Ďalšie desiatky tisícov ľudí boli prepustené z verejnej správy.