Print this page

Od 10. mája sa uvoľňujú opatrenia  - toto sú hlavné pravidlá a výnimky

Slovensko prechádza od pondelka 10. mája 2021 do ružovej fázy COVID automatu. Dva okresy, Považská Bystrica a Myjava, zostávajú v bordovej farbe, v červenej je 33 okresov a v ružovej 44. Prísnejšie pravidlá stále treba dodržiavať v bordových okresoch, v ktorých platí zákaz vychádzania ako doteraz od 5. do 1. hodiny. V ružových a červených okresoch platí len večerný zákaz vychádzania - od 21. do 1. hodiny.

Celodenný zákaz naďalej platí na cestu na zahraničnú dovolenku. Negatívny test na nepotrebujú žiaci do školy v žiadnom okrese.

V červených a ružových okresoch už cez deň do 21. hodiny nie je obmedzený pohyb, keďže v tomto čase neplatí zákaz vychádzania. Môžu sa v nich konať aj kultúrne podujatia. Nie je potrebný ani test do obchodov, na terasu reštaurácií, do fitnescentra či na úrady. Do práce sa v týchto okresoch test vyžaduje až po 21. hodine.

Pozitívny vývoj prináša aj ďalšie uvoľnenia v pandemických pravidlách:

S platnosťou od 9. mája boli zrušené vyhradené nákupné hodiny pre seniorov, ŤZP a ich sprievodcov.

Úzke kontakty pozitívnych osôb už nemusia ísť izolácie, ak nemajú príznaky ochorenia a sú zaočkované /najmenej 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny alebo 4 týždne po zaočkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny/, alebo prekonali ochorenie COVID-19 a do 180 dní od prekonania sa dali zaočkovať, pričom od prvej dávky očkovania ľubovoľnou vakcínou uplynuli aspoň 2 týždne.

Zvyšujú sa povolené počty divákov na kultúrnych podujatiach v červených a ružových okresoch. Naďalej je povolené zaplniť maximálne 50 percent kapacity. V červených okresoch môže byť do 200 účastníkov v exteriéri a 150 v interiéri. V ružových regiónoch sa povoľuje do 500 divákov v exteriéri a 250 v interiéri.

Povolené sú divadelné, filmové a iné audiovizuálne predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie, výstavy diel výtvarných umení, diel úžitkového umenia a prác ľudovej výtvarnej tvorivosti, festivaly a prehliadky v oblasti kultúry a umenia. Prevádzka filmových podujatí v interiéri však naďalej nie je povolená, pričom podujatia kultúrneho charakteru nemôžu byť zamerané na školopovinných maloletých alebo školské skupiny. Zároveň nie je povolená fyzická interaktívna hra s publikom, účastníci kultúrnych podujatí musia mať negatívny test RT-PCR/LAMP, ktorý nie je starší ako 72 hodín, alebo antigénový test nie starší ako 24 hodín, výnimku majú deti do 10 rokov, zaočkovaní a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad.