Print this page

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal vydavatelství Mladá fronta nakládat s penězi bez souhlasu insolvenční správkyně. Majetek firmy, jež je v insolvenci, neumožní zcela uspokojit ani pohledávky za majetkovou podstatou. Soud také nepovolil insolvenční správkyni vydat peníze jednomu z věřitelů, firmě CPI. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Mladá fronta tak nesmí disponovat s penězi bez předchozího písemného souhlasu insolvenční správkyně. Lidé, kteří mají finanční závazky vůči vydavatelství, je musí hradit na účet majetkové podstaty, jejž zřídila správkyně.

"Stav majetkové podstaty dlužníka je takový, že nebude možné zcela uspokojit ani pohledávky za majetkovou podstatou a pohledávky jim postavené na roveň (...). Soud je přesvědčen, že hrozí, pokud se týká finančních prostředků tvořících majetkovou podstatu dlužníka, že povinnosti dlužníka uložené mu při nakládání s majetkovou podstatou nemusí být plněny, nebo nemusí být plněny důsledně," uvedl soudce Miloš Vondráček. Soud také zamítl návrh insolvenční správkyně, jež chtěla vydat peníze jednomu ze zajištěných věřitelů, firmě Czech Property Investments (CPI), zhruba 26 milionů korun.

Vrchní soud v Praze zrušil koncem srpna předchozí usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích, který loni zamítl návrh na reorganizaci vydavatelství a poslal Mladou frontu do konkurzu. Věc nyní bude znovu řešit soud prvního stupně. Schůze věřitelů bude koncem září. Věřitelé žádají po vydavatelství celkem asi 400 milionů.

Mladou frontu, která vydávala například ekonomický týdeník Euro, několik dalších časopisů nebo knihy, poslal soud do konkurzu loni v listopadu. Zamítl návrh na reorganizaci podaný jedním z věřitelů, firmou mediálního podnikatele Jaromíra Soukupa. Insolvenční správkyně Petra Hýsková pak začala majetek vydavatelství rozprodávat.

Letos v lednu se v dražbě prodala online divize vydavatelství včetně ochranných známek tištěného časopisu Euro. Koupila ji společnost Internet Info za 15,8 milionu. Stejný měsíc se vydražily některé časopisy za téměř 4,2 milionu. V únoru pak koupila firma Albatros Media za 14 milionů knižní divizi vydavatelství. Prodeji dalšího majetku zabránil zákaz zpeněžování kvůli několika odvoláním k vrchnímu soudu.

CPI je jedním ze zajištěných věřitelů. Firmě, jejímž většinovým vlastníkem je Radovan Vítek, dlužilo vydavatelství Mladá fronta 23,2 milionu. CPI vlastnila jako zajištěný věřitel některé ochranné známky vydavatelství i internetové domény, jako euro.cz nebo profit.cz.

Kumulovaná ztráta Mladé fronty byla koncem loňského roku téměř 200 milionů. Firma už nemá žádné zaměstnance. Provoz vydavatelství ukončil loni před Vánoci soud.