Print this page

Pozrite sa, kto je kto v seriáli Hranica (FOTO) Foto: JOJ

Nový komediálny seriál televízie JOJ Hranica sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici, kde vo fiktívnej obci Krivé žije nieľkoko rodín, ktoré sa podieľajú na pašovaní všetkého, okrem ľudí, zbraní a drog. Do pašovania je zapletená aj jedna ukrajinská rodina, ktorá vlastní obchod s potravinami v najbližšej ukrajinskej dedine. Treťou „hlavnou postavou“ sú colníci a príslušníci hraničnej polície, ktorí sa snažia pašerákov odhaliť a prichytiť pri čine. Toto sú hlavné postavy:

Šimon Kováč - Braňo Deák


Šimon je pekný, veľmi šarmantný a schopný mladý policajt, ktorý má rád výzvy a má nadpriemerne rozvinutú sociálnu inteligenciu. Vzhľadom na to, že od prírody nie je šplhúň, ako policajt nie vždy robí všetko tak ako treba a nezriedka sa dostáva do situácií, z ktorých musí vykorčuľovať tak ako vie. Našťastie sa vždy všetko dobre skončí, takže okrem toho, že šéfov privádza do nepríčetnosti, nenarobí veľkú škodu. V súlade s touto charakterovou črtou má ešte jeden vážny problém - má slabosť na dievčatá a ženy prepojené s kriminálom. Od prírody je zvodca, vyžíva sa v dobýjaní a na sebavedomí mu pridáva aj skutočnosť, že je spokojný s veľkosťou svojho „nástroja“.

Podrobnosti: Na JOJ prichádza seriál Hranica - pašuje sa všetko, okrem ľudí, zbraní a drog (VIDEO)

Zorka Stračinová - Hana Gregorová

Zorka je útla žienka, navonok pokojná a tichá a tomu, kto ju nepozná, by nikdy ani len nenapadlo, že ona by mohla byť nejakým spôsobom zapletená do ilegálnych záležitostí a už vôbec nie, že je šéfkou. Je chladná, tvrdá a večne nespokojná, ale takým sympatickým spôsobom. Jej frustrácia z nedostatočne schopných mužov, ktorými je obklopená, je zábavná a keď budeme spoznávať postavy, čoraz viac budeme na jej strane. Ona je „šéfka korporácie s neschopným predstavenstvom“. Je inteligentná a bystrá, no hlavne dostatočne múdra na to, aby bola vždy dva kroky pred všetkými, a vďaka tomu prežili v tomto biznise toľké roky. Zorka má dva zovňajšky - bežný (babka) a biznis look pri styku s Bezpečnostno-informačnou agentúrou. Na stretnutia Zorka chodí upravená, s pekným účesom a šperkami a z garáže sa vyťahuje limuzína. Zorká má svoj zošit, do ktorého si zapisuje všetky výdavky a hoci nie je lakomá, s peniazmi zaobchádza veľmi racionálne. Zorka riadne platí všetkých svojich zamestnancov a ak si to zaslúžia, rada im vyplatí aj odmeny. Má silné sociálne cítenie, ale nestrpí lenivcov, klamárov a zlodejov

Petra Berková - Simona Kollárová

Typ dievčaťa odvedľa, ktorú majú rady všetky mamy. Petra je temperamentná, sebavedomá a šarmantná dievčina. Jej úsmev je jej hlavnou zbraňou a odkedy to pochopila, aj to využíva. Ani ona, rovnako ako Zorka, na prvý pohľad nevyzerá ako niekto, kto by sa zaoberal pašovaním, ale na rozdiel od Zorky, ktorá sa do tohto biznisu pustila preto, lebo musela, Petra sa do biznisu púšťa z lásky, a aj kvôli drobnej závislosti od adrenalínu, ktorú si vypestovala ešte v detstve, keď babke Zorke robila prieskumníka spolu s ostatnými deťmi z dediny. Petra už vtedy vedela, že chce prevziať tento biznis. Aj ona, rovnako ako Zorka, má dobrú hlavu na matematiku, ale aj zmysel pre humor. Rada sa smeje, je zábavná a plná pozitívnej energie, ktorú sa snaží preniesť na všetkých okolo seba a to sa jej aj bez nejakého väčšieho úsilia darí.

Mirka Berková – Michaela Čobejová

Mirka je presný opak Zorky. Pokojná, milá a plná súcitu. Má veselú povahu, rada sa stretáva s priateľmi a je vskutku spokojná so svojím životom, čo ju robí peknou aj bez toho, aby sa príliš venovala svojmu vzhľadu. Na naťahovačky v dome si zvykla nereagovať emotívne, ale keď to už preženú, Mirka sa nebojí dvihnúť hlas a každému povedať, čo si myslí, ale medzi štyrmi očami, aby nevyvolala ešte väčší problém.

Emil Berka - Peter Sklár

Zorkin zať Emil je pekný muž, dobrák a niekedy bol zábavný. Je temperamentný, unáhlený a v stresových situáciách reaguje nepremyslene. Zorkina nespokojnosť s ním ho výrazne zneistila a frustrovala, ale sympatických spôsobom. Dedinčania to vedia, preto ho zámerne volajú Straka, čo Emila privádza do zúrivosti. V posledných rokoch je čím ďalej tým viac unavený a všetka tá fyzická aktivita prenášania tovaru mu príde zaťažko, no radšej by umrel, než aby to priznal Zorke. Rád trucuje, súťaží a víťazí. Jediné mieste, kde sa Emil cíti ako autorita je dobrovoľný hasičský zbor.

Ivana Berková – Viktória Valúchová

Ivana je najmladšia a najpokojnejšia. Na prvý pohľad je „sivá myška“, s miernou povahou a nenápadným vzhľadom, pod ktorým sa skrýva pekné a vášnivé dievča. Ivana je celá ponorená do romantiky a literatúry s ľúbostnou tematikou. Je zaľúbená do otca Bohumila a využíva každú príležitosť, aby mohla byť v jeho blízkosti. Nezvádza ho, iba ho s očarením pozoruje. Je presvedčená, že je pripravená žiť takto do konca života. Je naivná, ale nie je hlúpa, jednoducho len verí, že všetci ľudia sú dobrí. A kým Petrinou zbraňou je úsmev, Ivanine oči sú tie, čo hypnotizujú otca Bohumila.

Lýdia Berková - Dominika Žiaranová

Najstaršia vnučka Lýdia je sebavedomá, hlučná, má rada, keď je po jej a najviac zo všetkého miluje, keď má pravdu. Je presvedčená, že je najkrajšie dievča v dedine, dbá o svoj vzhľad (najmä vlasy) a budúceho muža si vyberá podľa kľúča, aby najprv vizuálne zapadol do jej naplánovaného života. Je manipulátorka, ale zábavným spôsobom. Má rada pekné veci, vyčačkala by celý dom, ale to jej nedovolí Zorka, ktorá nemá rada zmeny a myslí si, že sú to všetko hlúposti. Aj Lýdii, rovnako ako Emilovi, Zorka lezie na nervy. Hoci jej všetci trochu vyčítajú, že je povrchná, Lydka nie je povrchná, iba má iné záujmy než ostatní.

Žeňa Chrabrenko - Jevgenij Libezňuk

zena.jpg

Žeňa je veselá kopa, veľkodušný, spokojný so svojím životom. Má trošku brucho, rád sa zabáva, rád si zaje, vypije. Žeňa má talent na rozprávanie a herectvo, tak to, okrem stretnutí s priateľmi a zábav, využíva aj na zmätenie polície. Je vždy pripravený predviesť pred políciou divadielko, v ktorom je on obeť. Žeňa sám seba považuje za „šéfa“. Aj jemu ide Zorka na nervy, po prvé sa mu zdá byť neprirodzené, že mu v práci šéfuje žena, po druhé je ona až príliš drzá na jeho vkus, ale keďže nie je závislý len od nej, nerozčuľuje sa tak ako Emil. A v nebezpečných situáciách vždy v prvom rade myslí na seba.

Polina Chrabrenko - Ľudmila Kozmenko

 

Polinka je v zásade hlavou rodiny, má ostrý jazyk, ale veselú povahu. Ona by stále len niečo oslavovala, aby bol plný dom a aby sa spievalo. A v tom si s Žeňo  fantasticky rozumie. Ich ľúbostný život je kontinuálne dobrý a je to na nej vidieť. Je veľmi duchaplným spôsobom priama a ľudia ju majú úprimne radi. Je výbornou kuchárkou a jej koláče sú široko-ďaleko najlepšie.

Mikita Chrabrenko - Ladislav Ladomirjak

Mikita by mal spĺňať každú definíciu ideálneho chlapca. Vysoký, usilovný, pekný, spoľahlivý - no žiaľ trochu „pomalý“. Mikita urobí všetko, čo mu Žeňa povie. Nerád príliš premýšľa, preto mu Žeňa, ktorý rád šéfuje, vlastne príde vhod. Na dedine ho všetci volajú Miki Exkurzia, pretože všetko zaujímavé, čo sa v jeho živote udialo, sa stalo na tej exkurzii. Mikitu Polinka naučila tancovať a je v tom dobrý pretože, hoci na prvý pohľad nevyzerá, má zmysel pre rytmus.

Luka Chrabrenko - Vladimír Roháč

Luka je v porovnaní s ostatnými chlapcami na dedine pekný. Kým bol malý, ľudia si mysleli, že je dievčatko. Hrá na base, chce mať svoju kapelu a rodinný obchod ho nezaujíma, menšie úlohy pre Zorku riadne plní a za tie peniaze si kupuje svoje vychytávky. 

Drahoš Brázda - Roman Mrázik

Drahoš bol niekedy horlivým a serióznym policajtom, ale život a systém ho unavili a sklamali. No bez ohľadu na to, vie byť ešte stále nebezpečný, ak treba. Nevie narábať s pocitmi, preto ich potláča a emócie ukazuje neobvyklými spôsobmi - nejakými na prvý pohľad nepodstatnými drobnosťami.

Krištof „Krišo“ Brázda – Roman Poláčik

Krištof je podľa vidieckeho meradla naozajstný frajer. Mlčanlivý, odmeraný, nenápadný, no svojím zjavom všade prítomný. Nenahovorí toho veľa, ale keď niečo povie, to sa zapíše do miestnych análov. Nebojácny, výborný šofér a ešte lepší hasič. Krištof sa stal alfa samcom bez toho, aby sa o to snažil. Pre situáciu vo svojej rodine je Krištof mentálne oveľa starší než jeho rovesníci, a tým je zaujímavejší aj pre dievčatá. Hoci Krištof všetky svoje aktivity s dievčatami rieši mimo dediny a nezvykne sa chváliť úspechmi, všetci na dedine vedia, že mu nechýba „akcia“. Jediná žena, pri ktorej Krištof celý zneistie, je Petra, a to ho strašne vytáča. Hoci ho Zorka berie ako člena rodiny, Krištof si je vedomý svojej pozície v biznise a nenecháva sa unášať tým, že je niečo viac než Zorkin spolupracovník.

Sofia Brázdová - Natali Germani

Sofia je pekné, zaujímavé dievča, no spôsobom obliekania a správaním úplne iná než ostatné dievčatá na dedine. Kvôli otcovi policajtovi a bratovi Krištofovi nikdy nemala chlapca, pretože sa všetci boja k nej priblížiť. Sofia je tak trochu rebelka bez dôvodu, je sympaticky drzá a všetko je jej jedno.

Jerguš Otčenáš - Jozef Vajda

Jerguš Otčenáš je človek so „zlatými rukami“. Jeho chiropraktické schopnosti, ktoré zdedil po mame, sú skutočne impozantné. Jerguš jedným pohybom napráva všetky kosti. A je hrdý na to, že má dar, že ľuďom uľavuje od bolesti. Jerguš sa rád informuje o dianí vo svete, rád o tom rozpráva a má svoj názor. Trochu ho frustruje, že Emil a Žeňa nechápu jeho starosti o svet, preto spolubesedníka hľadá v otcovi Bohušovi, s ktorým sa už v tretej vete sporí. Keď ide o Svetlanu, jeho ženu, je veľmi neistý a stále si dáva pozor, aby mu ju niekto neukradol. Poväčšine je hladný, pretože ho Svetlana drží na zdravej strave, takže akonáhle nie je nablízku, vrhá sa na „skutočné“ jedlo.

Svetlana Otčenášová – Gabika Dzuríková

Svetlana je sympaticky spanštelá a jej snobizmus je v skutočnosti minimálny a smiešny, ale niekedy vie byť aj otravná. Je ambiciózna a myslí si, že je lepšia než všetci ostatní v dedine (a rovnaká je ako aj oni), pretože nie je z Krivého, ale z väčšieho mesta. Na rozdiel od Mirky a Poliny, rada míňa peniaze na seba a podľa ich názoru má o šesť párov topánok viac než treba. Svetlana seba vidí ako podnikateľku, pretože z Jergušovho naprávania kostí urobila „ordináciu“ a z neho „doktora“. V poslednom čase zaviedla aj zdravé stravovanie, čo Mila a Vila privádza do šialenstva. Svetlana sa nikoho nebojí, takže ani Zorky.

Sergej Otčenáš – Martin Šalacha

Sergej nie je vysoký, ani obzvlášť pekný, ale myslí si o sebe, že je frajer číslo jeden v dedine. Vlastní kaviareň, hrá na gitare a prvý v dedine mal koženú bundu. Má plno neuveriteľných príbehov o svojich ľúbostných úspechoch, aj v práci, aj u žien, a preto dostal prezývku – Sergej Pravda. Je neúnavný pri vychvaľovaní seba samého, stále robí kliky a chodí, ako keby práve zišiel z bench lavičky. Má svojich dvoch priateľov, ktorí idú v jeho šľapajach, o hlavu sú vyšší od neho a pozerajú na neho ako na svoj vzor, čo živí jeho ego. Sergej je mamin synáčik, s ňou zdieľa ambície a pocit, že je lepší než ostatní. Sergej nerozumie slovu nie a nikdy sa nevzdáva.