Print this page

V meste Tijuana na mexicko-americkej hranici prišiel v pondelok o život fotoreportér. Rovnako v pondelok organizácia Reportéri bez hraníc informovala o tom, že minulý týždeň bol zabitý vedúci internetového spravodajského portálu Inforegio v štáte Veracruz na pobreží Mexického zálivu.

O oboch prípadoch informuje agentúra AP, ktorá pripomína, že okrem vojnových oblastí je Mexiko pre novinárov jedným z najnebezpečnejších miest na svete.

Fotograf Margarito Martínez je známy svojimi snímkami z miest zločinu v Tijuane. Pracoval pre mexické aj zahraničné médiá. Zatiaľ neznámi útočníci ho zastrelili, keď vychádzal z domu.

José Luis Gamboa z portálu Inforegio kritizoval miestne úrady v štáte Veracruz, najmä ich prepojenie s organizovaným zločinom. Zomrel 10. januára v nemocnici v dôsledku ťažkých zranení. Zrejme ho pobodali zločinci pri lúpeži. Príbuzní sa o jeho smrti dozvedeli až 14. januára.

Martínez a Gamboa sú tohtoročné prvé dve obete z radov mexických novinárov. Od decembra 2018 bolo v tejto krajine zabitých 48 zástupcov žurnalistickej profesie. Vlani v decembri námestník mexického ministra vnútra zodpovedný za ľudské práva Alejandro Encinas povedal, že 90 percent trestných činov namierených proti aktivistom a novinárom končí v Mexiku bez trestu. Dodal, že v prípadoch, keď sa podarí zistiť, kto je páchateľ, ide skoro z polovice o miestnych úradníkov.