Print this page

17. januára turecký súd oslobodil nemeckú novinárku Meşale Toluovú, ktorá čelila obžalobe kvôli údajnej teroristickej činnosti cez šírenie propagandy zakázanej krajne ľavicovej organizácie. Informovala o tom agentúra AP.

"Po štyroch rokoch, ôsmich mesiacoch a 20 dňoch: Oslobodená v oboch bodoch obžaloby!" napísala 38-ročná Toluová na twitteri.

Toluová, ktorá je dcérou tureckých prisťahovalcov do Nemecka, bola zatknutá vo vlasti svojich rodičov v máji 2017, vo väzbe strávila sedem mesiacov. Po prepustení nesmela krajinu opustiť. V auguste 2018 ale turecký súd cestovné obmedzenia zrušil a Toluová sa rozhodla vrátiť do Nemecka. Obvinená bola zo šírenia propagandy a členstva v zakázanej Marxisticko-leninskej strane (MKLP). Prokuratúra pre ňu žiadala 15 rokov väzenia.

Vzťahy Berlína a Ankary boli v čase zatknutia Toluovej napäté, píše agentúra AP. Spoločne s novinárkou bolo zadržaných niekoľko ďalších ľudí s nemeckým občianstvom, ktorých zatknutie Nemecko považovalo za politicky motivované.

Medzinárodná mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vlani v každoročnej správe o slobode médií vo svete Turecko umiestnila na 153. miesto zo 180. Za mrežami je podľa tureckých novinárskych združení najmenej 34 zamestnancov v médiách.