Print this page

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov dnes povedal, že ukrajinské bezpečnostné zložky zlikvidovali elitných bojovníkov čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorí plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom ukrajinská agentúra Unian, podľa ktorej Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informácie o tejto skupine od ruskej tajnej služby FSB.

Jednotka Kadyrovových mužov sa podľa Danilova rozdelila na dve skupiny. "Sledovali sme ich. Jedna skupina bola chytená v Hostomeli. Druhá skupina je teraz, poviem to tak, na muške," uviedol Danilov, ktorý zastáva funkciu tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). "Informácie sme získali od zástupcov FSB, ktorí teraz nemajú chuť zúčastniť sa tejto krvavej vojny. A vďaka tomu môžem povedať, že táto kadyrovovská elitná skupina, ktorá sa sem vydala špeciálne s cieľom odstrániť nášho prezidenta, bola zničená," dodal.

Britský denník The Times už skôr napísal, že aj žoldnieri z ruskej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) skupiny riadenej jedným z najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina majú za úlohu v Kyjeve nájsť a zabiť prezidenta Zelenského. Sľúbenú za to údajne majú vysokú odmenu.

Zelenskyj minulý týždeň odmietol opustiť ukrajinskú metropolu a sľúbil, že zostane na čele krajiny napriek vážnemu osobnému riziku. "Podľa informácií, ktoré máme, ma nepriateľ označil za cieľ číslo jedna a moju rodinu za cieľ číslo dva," povedal prezident v piatkovom prejave Ukrajincom. "Chcú Ukrajinu politicky zničiť tým, že zničia hlavu štátu," dodal.

Vodca autonómnej republiky na severnom Kaukaze a Putinov spojenec Kadyrov dnes pripustil, že medzi ruskými vojakmi, ktorí prišli o život pri invázii na Ukrajinu, sú dvaja Čečenci. Ďalších šesť mužov utrpelo zranenie. Moskva počty padlých vojakov neuvádza. V nedeľu prvýkrát priznala, že pri bojoch na Ukrajine utrpela ruská armáda straty, konkrétne údaje však neponúkla. Kyjev tvrdí, že Rusko prišlo o takmer 6000 vojakov. Tieto čísla nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.