Print this page

rokurátorka Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky začala dňa 8. marca 2022 trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin neľudskosti, obzvlášť závažný zločin používania zakázaného bojového prostriedku a nedovoleného vedenia boja a obzvlášť závažný zločin vojnového bezprávia.

Vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania je výsledkom intenzívnej komunikácie s prezidentom EUROJUSTU, vedenej bezprostredne od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine.

Slovenská republika sa tak popri Litve, Poľsku, Estónsku a Nemecku stala ďalšou krajinou Európskej únie, ktorá pristúpila k trestnému stíhaniu trestných činov proti ľudskosti a vojnových trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine, informuje v tlačovom vyhlásení generálna prokuratúra.

„Slovenská prokuratúra koná v úzkej súčinnosti s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a EUROJUSTOM, ktorý koordinuje zber informácií a postup trestných stíhaní v jednotlivých krajinách. Účelom trestného konania je zadokumentovať dôkazy o vojnových zločinoch a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami," povedal generálny prokurátor Maroš Žilinka.