Print this page

Už o rok, teda v máji roku 2023, by mala automobilka Tesla začať dodávať na trh bližšie nešpecifikovaný model so schopnosťou plne autonómnej jazdy. To znamená, že by vodič počas jazdy vôbec nezasahoval do riadenia a dokonca by ani nemusel byť pripravený na nejakú reakciu v prípade krízovej situácie.

Novinárom to oznámil šéf Tesly Elon Musk počas svojej návštevy v Brazílii.

Problém však spočíva v tom, že podobný sľub už Musk povedal v minulosti už niekoľkokrát. Prvýkrát v roku 2015 sľúbil, že vozidlá s touto technológiou budú dostupné v roku 2017. Potom zase povedal, že už do konca roku 2020 bude svetové cesty brázdiť milión takzvaných robotaxi s logom Tesly.

Faktom síce je, že už v súčasných modeloch tejto americkej značky je zabudovaná verzia betasystému FSD (Full Self-Driving), ktorá fakticky umožňuje pohyb vozidla po bežných komunikáciách bez potreby riadenia ľudským vodičom. Avšak, v praxi vykazuje stále množstvo chýb. Navyše sa cestujúci v takýchto Teslách často sťažujú na občasné nelogické správanie vozidla.

Urýchlené dokončenie systému potrebuje Tesla najmä pre svoj nový model, ktorý je už vyvíjaný špeciálne ako takzvané robotické taxi. V tomto smere má navyše niekoľko konkurentov. Vrátane napríklad značky Volkswagen, ktorá v roku 2024 bude mať pripravené autonómne vozidlo založené na modeli ID.Buzz. Ďalej ako Tesla sú v tomto smere aj niektoré ďalšie technologické spoločnosti. Napríklad Waymo alebo Cruise, ktoré už vo svojich prototypoch prepravujú cestujúcich v určitých oblastiach niekoľkých amerických miest.