Print this page

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí nášho dlhoročného kolegu, redaktora, moderátora a dramaturga Egona Tomajka. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme v rozhlasovom a televíznom vysielaní viacerými programovými zmenami.

Rožňavský rodák Egon Tomajko pôsobil v programovom centre prevzatých programov košického štúdia Slovenskej televízie a spolupracoval tiež s košickým rozhlasom. Od roku 2005 pracoval v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu. Dlhé roky viedol tamojší literárno-dramatický tím. Prihováral sa poslucháčom Rádia Devín a Rádia Regina.

Pripravoval množstvo relácií, napríklad Čudnopis (o pôvode názvov stredoslovenských obcí), Čierne diery, Krajinu kníh, Ars literu, legendárny zábavník Sobotník a mnohé ďalšie, vrátane početných rozhlasových hier, pásiem a fíčrov. Stál za cyklom Poézia naživo, ktorým sa snažil priniesť poéziu do rôznych klubov a kaviarní v regiónoch. Egon Tomajko sa venoval aj činnosti mimo rozhlasu: písal básne, bol lektorom a moderoval diskusie so spisovateľmi.

RTVS si jeho výraznú osobnosť pripomenie v rozhlasovom a televíznom vysielaní. V Rádiu Regina Stred v pondelok (25.7.) o 17.30 h reprízou relácie Portréty (o jeho vzťahu ku knihám, o televíznej minulosti a úspešných rozhlasových projektoch v rozhovore s manželkou redaktorkou Gabrielou Tomajkovou). V utorok (26.7.) o 15.00 h si Egona Tomajka pripomenieme reprízou rozhlasovej hry Jána Mikuša Moje neviditeľné ja, v ktorej bol dramaturgom a zároveň v nej spolu so synom Jakubom účinkuje. V deň poslednej rozlúčky, v stredu o 11.00 h (27.7.) si naňho spomenieme vďaka uvedeniu časti cyklu Poézia naživo s podtitulom Nádych a výdych.

Rádio Regina Východ zaradí do vysielania v stredu predpoludním o 9.45 h v Myšlienkach na dnes jeho zamyslenie Jeden deň.

V Rádiu Devín si počas celého týždňa od 15.00 h do 16.00 h pripomíname obľúbený cyklus Poézia naživo, ktorého bol krstným otcom, moderátorom aj interpretom. (26.7. Poézia naživo – Vzdialenosti, 27.7. Poézia naživo – Krv básnika, 28.7. Poézia naživo – Krajina v detskej slze, 29.7. Poézia naživo - Ko/z/mické piesne). V deň poslednej rozlúčky, v stredu o 21.30 h (27.7.)siahneme do archívu a prinesieme poslucháčom rozhlasovú hru z jeho dramaturgie Timothée de Fombelle: Maják. Egon bol redaktorom tejto smutnokrásnej monodrámy spolu so skvelým Mariánom Geišbergom. V rubrike Ranné ladenie: Deň, ktorý stál za to...zaradíme v stredu časť, v ktorej o najdôležitejšom dni vo svojom živote, o narodení syna, písal a rozprával práve Egon Tomajko.

Televízna Dvojka zaradí do vysielania dva krátke autorské dokumenty Egona Tomajka Gemerské fresky, z čias jeho autorského pôsobenia v dokumentárnej tvorbe v košickom televíznom štúdiu. Dokument o stredovekých nástenných maľbách v Gemeri odvysiela Dvojka v stredu 27.7. od 16.30 h.