Print this page

Rakúska vláda rozhodla o zrušení povinnej karantény osôb s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Zmena začne platiť v pondelok, 1. augusta 2022.

Každý, a teda aj občania Slovenska, ktorí v Rakúsku pracujú, žijú či dlhšie dovolenkujú, budú môcť po novom opustiť svoje domovy alebo príbytky aj v prípade infekcie koronavírusom.

Samozrejme, ak sa necítia choro a nemajú viditeľné príznaky. Aj bez príznakov však budú musieť po opustení domácnosti povinne nosiť respirátor FFP2, pokiaľ sa daná osoba nenachádza vonku alebo vo vzdialenosti aspoň 2 metre od iných ľudí. Platí to teda pre pracoviská či obchody a podobne.

Toto zrušenie karantény je po úplnom zrušení zákona o povinnom očkovaním už druhým krokom potvrdzujúcim zmenu prístupu Rakúska v boji proti pandémii.

Tak ako mnohé iné krajiny v Európe či vo svete, aj Rakúsko po dvoch rokoch v znamení obmedzujúcich opatrení volí cestu osobnej zodpovednosti občanov. Táto zodpovednosť (voči sebe i ostatným) bude pritom kľúčová, obzvlášť v kontexte nárastu nových prípadov nákazy v súvislosti s letným cestovaním.

Samozrejme, všetky aktuálne a dôležité informácie o podmienkach vstupu či „pandemických“ zmenách v jednotlivých krajinách sveta nájdete na webe: https://hranice.mzv.sk/.