Print this page

Dobrú správu pre všetkých milovníkov kávy uvarili čínski vedci s využitím údajov o viac ako 170 000 dospelých Britoch. Ich analýza zistila, že tí, ktorí pijú dve až štyri šálky kávy denne – bez ohľadu na pridaný cukor – zrejme žijú dlhšie, než tí, ktorí káve neholdujú, napísal spravodajský server New York Post.

Analýzu vykonali vedci z dvoch čínskych univerzít v meste Kanton a výsledky zverejnili v odbornom denníku Annals of Internal Medicine. Hlavný autor štúdie, doktor Tan Liou, uviedol, že štúdia podporuje predchádzajúce pozitívne zistenie zdravotných prínosov pitia kávy.

"Predchádzajúce štúdie naznačovali súvislosť medzi konzumáciou kávy a zníženým rizikom úmrtia, ale nerozlišovali medzi kávou konzumovanou s cukrom alebo umelými sladidlami a kávou konzumovanou bez cukru," uviedol Liou.

Jeho tím získal údaje od 171.616 účastníkov prieskumu britskej biomedicínskej databanky UK Biobank prebiehajúceho v rokoch 2006-2010. Išlo o osoby, ktoré vyplnili aspoň jeden dotazník týkajúci sa stravy, vrátane návykov pri pití kávy, a zároveň netrpeli rakovinou ani kardiovaskulárnym ochorením, čo sú dve najčastejšie známe príčiny predčasného úmrtia.

Vedci zistili, že 55,4 percenta účastníkov prieskumu pilo kávu bez cukru alebo sladidiel, 14,3 percenta pilo kávu s cukrom, 6,1 percenta pilo kávu s umelými sladidlami a 24,2 percenta nepilo kávu vôbec. Tí, ktorí pili kávu, boli ďalej analyzovaní podľa toho, koľko šálok denne vypili. V priebehu sledovaného obdobia zomrelo 3177 účastníkov, z toho 1725 na rakovinu a 628 na srdcové choroby.

Akonáhle vedci vzali do úvahy ďalšie aspekty životného štýlu a zdravotné faktory, ktoré mohli ovplyvniť riziko úmrtia, zistili, že tí, ktorí pili kávu, boli na tom z dlhodobého hľadiska lepšie - a nezáležalo na tom, či si do kávy pridávali cukor alebo aký druh kávy, vrátane kávy bez kofeínu, pili.

Prínosy boli najvýraznejšie u skupiny, ktorá pila dve až štyri šálky denne. Riziko predčasného úmrtia u nej bolo o 30 percent nižšie ako u tých, ktorí kávu nepili. Tí, ktorí pili kávu s umelým sladidlom namiesto cukru, však nežili výrazne dlhšie ako tí, ktorí kávu nepili vôbec. Vedci sa domnievajú, že v tomto prípade môžu zohrávať úlohu aj ďalšie zdravotné faktory, vrátane vyššej miery obezity a vysokého tlaku v skupine s umelými sladidlami.

Štúdia podľa Lioua posilňuje predchádzajúce zistenie o prospešnosti pitia kávy, ktoré by sa dalo popísať tvarom písmena „U“. Tí, ktorí pijú veľmi malé alebo veľmi veľké množstvo kávy, sa zdajú byť v horšom zdravotnom stave ako tí, ktorí sa držia zlatého stredu.

Doktorka Christina Weeová, docentka medicíny na Harvardovej lekárskej fakulte, napísala k výsledkom štúdie sprievodný úvodník, v ktorom upozornila na dôležitý detail týkajúci sa obsahu cukru v káve. "Priemerná dávka pridaného cukru na šálku sladenej kávy (v štúdii) bola len niečo málo cez čajovú lyžičku, teda asi 4 gramy," napísala Weeová. "To má veľmi ďaleko k 15 gramom cukru v bezmála 250 mililitrovej šálke karamelového macchiata v obľúbenom americkom reťazci kaviarní," uviedla s odkazom na kaviarne Starbucks.