Print this page

Švédska akadémia dnes vyhlási meno tohtoročného držiteľa Nobelovej ceny za literatúru. Členovia akadémie často dávajú prednosť menej známym spisovateľom pred autormi bestsellerov, ako ukázali aj posledné dva roky. Podľa niektorých literárnych expertov by však tento rok mohlo prísť na rad známejšie meno.

Favoritmi pri stávkových kanceláriách sú britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie, ktorý bol v lete zranený pri útoku v Spojených štátoch, a provokatívny francúzsky autor Michel Houellebecq.

Medzi favoritmi býva spomínaná aj ruská spisovateľka a hlasná kritička Kremľa Ljudmila Ulická. Jej ocenenie by vyslalo silný odkaz ruskému vedeniu po invázii Moskvy na Ukrajinu.

Minulý rok bol Nobelovou cenou vyznamenaný tanzánsky spisovateľ Abdulrazak Gurnah, o rok skôr to bola americká básnička Louisa Glücková. Ich diela nie sú celosvetovo hojne prekladané a ani jeden z týchto literátov nebol známy širokej verejnosti, dokonca ani niektorým vydavateľom.

Udeľovanie Nobelových cien sa každoročne odohráva v rovnakom poradí: ako prví sa o ocenení v pondelok dozvedia laureáti ceny za lekárstvo, o deň neskôr za fyziku a potom za chémiu; štvrtok patrí literatúre a piatok veľmi sledovanej cene za mier. Potom nasledujúci pondelok sa uzatvára ocenenie za ekonómiu. S Nobelovou cenou sa spája finančná odmena, slávnostné odovzdanie ocenenia je plánované na 10. decembra, teda v deň výročia úmrtia zakladateľa ceny a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela.