Print this page

Európsky parlament odsudzuje smrť Mahsy Amini v Iráne a žiada EÚ o sankcie voči osobám zodpovedným za jej zabitie aj za potláčanie následných pouličných protestov.

V uznesení prijatom vo štvrtok Parlament hodnotí vývoj v Iráne po smrti 22-ročnej kurdskej ženy Mahsy Amini v rukách mravnostnej polície a vypuknutie následných pouličných demonštrácií proti radikálnemu klerikálnemu režimu.

Poslanci dôrazne odsudzujú smrť Mahsy Amini a vyzývajú na nestranné, efektívne a predovšetkým nezávislé vyšetrenie jej zlého zaobchádzania a tragického zabitia. Po zatknutí políciou 13. septembra za to, že údajne porušila striktné predpisy týjakúce sa nosenia hidžábu, zomrela v teheránskej nemocnici o tri dni neskôr po fyzickom napadnutí vo väzbe.

Parlament vyjadruje silnú podporu pokojnému protestnému hnutiu v Iráne, a najmä mladým ženám, ktoré vedú demonštrácie a zúčastňujú sa na nich, dôrazne však odsudzuje rozšírené a neprimerané použitie sily iránskymi bezpečnostnými silami proti davu, ktoré si už vyžiadalo mnoho obetí. Poslanci vyzývajú autority v Iráne, aby okamžite a bezpodmienečne prepustili a stiahli všetky obvinenia voči komukoľvek, kto bol uväznený výlučne za uplatňovanie svojho práva na slobodu prejavu, združovania a pokojného zhromažďovania, ako aj všetkých ostatných obhajcov ľudských práv.

Uznesenie naliehavo vyzýva EÚ, aby v rámci globálneho sankčného režimu EÚ v oblasti ľudských práv sankcionovala iránskych predstaviteľov zapojených do smrti Mahsy Amini a násilia voči demonštrantom.

Parlament ďalej vyzýva Organizáciu Spojených národov, a najmä jej Radu pre ľudské práva, aby začali vyšetrovanie nedávnych udalostí v Iráne. Poslanci vyzvali členské štáty EÚ s diplomatickou prítomnosťou v krajine, aby koordinovali svoje činnosti s cieľom chrániť obhajcov ľudských práv, najmä obhajcov práv žien, a občanov s dvojitým občianstvom EÚ a Iránu.