Print this page

Výnimočné vedecké osobnosti budú už po štvrtýkrát hlavnými hviezdami programu ESET Science Award. Ide o ocenenie excelentných vedeckých a pedagogických osobností za ich vedeckú prácu, ale aj za prínos do ďalších oblastí života. Organizátorom podujatia je Nadácia ESET a partnerom RTVS, ktorá odvysiela záznam galavečera v sobotu 15. októbra o 21.35 h na Jednotke.

Večerom plným inšpiratívnych vedeckých osobností a zaujímavých vystúpení budú divákov sprevádzať moderátori Emma Smetana a Ľubomír Bajaník. V programe vystúpia aj Eva Matejková, Juraj Benetin, Tamara Kramár či Celeste Buckingham a Táňa Pauhofová. O hudbu sa postará producent Stroon a o vizuálne prvky umelec Ján Šicko. Hlavným motívom výnimočného večera bude v tomto ročníku príbeh ženy vo vede.

Ocenenie ESET Science Award bude odovzdané v troch kategóriách: Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku, Výnimočná osobnosť vedy do 35 rokov a Výnimočná osobnosť vysokoškolského vzdelávania. V priebehu galavečera sa dozvieme aj meno víťaza Ceny verejnosti 2022 v kategórii Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku, o ktorej v hlasovaní rozhodla verejnosť, diváci a poslucháči RTVS.

„Som rád, že aj RTVS ako partner ocenenia ESET Science Award môže podporiť slovenských vedcov a vedkyne a šíriť povedomie o ich záslužnej práci. Vážim si prácu a poslanie všetkých finalistov a teší ma, že aj vďaka RTVS predstavíme prostredníctvom televíznej obrazovky tieto výnimočné osobnosti širokému publiku,” povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

O laureátoch ocenenia rozhoduje medzinárodná komisia tvorená uznávanými odborníkmi, jej predsedníčkou je tentoraz izraelská biochemička, laureátka Nobelovej ceny za chémiu Ada Yonath. Nominácie prechádzajú náročným kolom kritérií, akými sú aktuálne vedecko-výskumné výsledky a publikácie, scientometrické údaje, zapojenie sa do medzinárodných vedeckých projektov, kreativita, komunikácia, dopad na iné oblasti života, ale aj dodržiavanie princípov vedeckej etiky a ohlas blízkych spolupracovníkov alebo študentov. Medzinárodná komisia vyberá laureátov v prvých dvoch kategóriách, z ktorých v každej je 5 finalistiek či finalistov. O laureátovi v kategórii Výnimočná osobnosť vysokoškolského vzdelávania rozhodne hodnotiaca komisia zložená zo zástupcov slovenských univerzít. V tejto kategórii je rovnako 5 finalistiek či finalistov. Na galavečere medzi odovzdávajúcimi bude aj špeciálny hosť tohto ročníka, zakladateľ svetového STARMUS festivalu, Garik Israelian.
„ESET Science Award ocení výnimočné vedecké osobnosti už štvrtýkrát. Minulý rok sme úspešne odštartovali spoluprácu s RTVS a teší nás, že tento rok sme ju ešte viac rozvinuli. Našim cieľom je predstavovať výnimočné vedecké osobnosti a zároveň poukázať na dôležitú úlohu vedy v spoločnosti. Sme preto radi, že nám spolupráca s RTVS pomáha tento cieľ napĺňať,” vysvetľuje Lucia Marková, správkyňa Nadácie ESET.

Záznam zo slávnostného galavečera ESET Science Award odvysiela RTVS na Jednotke v sobotu 15. októbra o 21.35 h.