Print this page

V dome amerického prezidenta Joea Bidena vo Wilmingtone v štáte Delaware pracovníci ministerstva spravodlivosti našli v piatok šesť dokumentov označených ako utajované, informoval Bidenov právnik Bob Bauer. Pochádzajú z doby, kedy Biden pôsobil v Senáte, a z obdobia, keď bol americkým viceprezidentom. Prezident aj viceprezident USA majú po odchode z funkcie povinnosť odovzdať všetky citlivé materiály Národnému archívu USA.

Bauer tiež povedal, že pracovníci ministerstva spravodlivosti si odniesli aj niektoré poznámky, ktoré si Biden ručne zapísal ako viceprezident. Počas takmer trinásťhodinovej prehliadky nebol Biden ani jeho manželka Jill doma. Prezidentský pár víkend trávi v prímorskom letovisku Rehoboth Beach.

Až minulý víkend vyšlo najavo, že v dome Bidenovcov v Dalaware sa našlo päť stránok utajovaných dokumentov. Ďalšie materiály boli už v decembri objavené v Bidenovej garáži a v novembri v jeho bývalej kancelárii. Biely dom to priznal až potom, čo o veci informovali médiá, pripomína agentúra DPA. Predtým vždy tvrdil, že Bidenovi právnici dokumenty odovzdali Národnému archívu USA, ktorý ich uchováva.

Nálezom dokumentov sa bude zaoberať zvláštny vyšetrovateľ Robert Hur, ktorého nedávno menoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland. Agentúra AP podotýka, že pre Bidena ide o veľkú nepríjemnosť a vec, ktorá komplikuje rezortu spravodlivosti vyšetrovania prípadu, keď si bývalý prezident Donald Trump po odchode z úradu ponechal utajované materiály a oficiálne dokumenty.